Elena Udrea, urmărită penal pentru creditul luat de la BRD

Publicat: 02 11. 2015, 13:57
Actualizat: 05 07. 2016, 23:51

Procurorii DNA îi acuză pe Sorin Mihai Popa, director adjunct al BRD și pe Elena Udrea, fostul ministru PDL al Dezvoltării, de abuz în serviciu, respectiv de complicitate la abuz în serviciu, cu foloase necuvenite.

Popa, care avea atribuții în structura de Private Banking a BRD (clienți privilegiați) este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2007-2010, și-a îndeplinit cu rea credință atribuțiile de serviciu, acordându-i Elenei Udrea mai multe derogări de la politica obișnuită a băncii, provocând prejudiciu instituției. Astfel, în cazul lui Udrea, nu au fost încasate comisioane și dobânzi și nu au fost executate garanțiile atunci când creditul lui Udrea a devenit scadent, fără să-l declare ca neperformant.

De asemenea, Sorin Popa mai este acuzat că a permis scoaterea bunurilor Elenei Udrea de sub incidența contractului de garanție și că i-a permis acesteia un contract de novație, prin care debitorul Elena Udrea a fost înlocuit cu unul insolvabil, astfel că banca nu a mai putut să recupereze creditul.

Creditul Elenei Udrea, în valoare de 3,28 milioane euro, a fost aprobat de Popa fără să urmeze procedurile obișnuite în sectorul Private Banking – clienți privilegiați, conform DNA. Udrea este acuzată că a furnizat băncii un raport supraevaluat al terenurilor pe care s-a pus ipotecă și că a solicitat cedarea creditului către o altă persoană, deși știa că această persoană nu putea să achite creditul, neavând bunurile necesare pentru a-l garanta.

Prejudiciul stabilit de DNA în dauna BRD este de 2.576.541,53 euro.