Emiratele Arabe Unite au aprobat un vaccin anti-COVID destinat „eroilor aflați în prima linie” în lupta împotriva pandemiei

Publicat: 15 09. 2020, 18:57
Actualizat: 06 04. 2021, 15:52
Măsurile adoptate de autorități în orașul românesc unde incidența a ajuns la 4,69 la mia de locuitori / Sursă FOTO: Shutterstock

Emiratele Arabe Unite au transmis că au aprobat utilizarea de către personalul medical a unui vaccin anti-COVID-19, aflat încă în fază de testare, scrie site-ul Alkhaleej Today.

Vaccinul va fi destinat „ eroilor aflaţi în prima linie ”

„Vaccinul va fi disponibil eroilor aflaţi în prima linie (în lupta împotriva pandemiei) şi celor care sunt cel mai expuşi riscului de a contracta virusul”, a scris pe Twitter Autoritatea Naţională de Gestionare a Crizelor şi Dezastrelor (NCEMA).

Gigantul farmaceutic chinez Sinopharm a început să testeze un vaccin în iulie în Emiratele Arabe Unite.

În acest moment, peste 30 de posibile vaccinuri împotriva COVID-19 sunt testate pe oameni în întreaga lume, în speranţa stopării pandemiei.

În Rusia, autorităţile au început testarea vaccinului „Sputnik-V” pe 40.000 de locuitori ai capitalei, ultima etapă a studiilor clinice anunţată în luna august.

„A treia fază a studiilor clinice continuă (în EAU) sub stricta supraveghere a echipelor medicale”, a spus NCEMA.

„Rezultatele studiilor clinice din ţara noastră sunt pe drumul cel bun şi toate testele au fost încununate de succes până acum”, a subliniat sursa citată.

Vaccinul a fost testat pe 31.000 de voluntari din ţară, cu efecte secundare „uşoare şi aşteptate”, a spus NCEMA, adăugând că 1.000 de voluntari cu boli cronice nu au prezentat „nicio complicaţie”.

Anunţul Emiratelor Arabe Unite vine în momentul în care numărul cazurilor de COVID-19 a atins un vârf în ţară, cu 1.007 de cazuri zilnice raportate.

Cercetătorii fac apel la producătorii de vaccinuri anti-Covid: Încrederea e insuficientă

Oamenii de știință sunt de părere că firmele producătoare de medicamente trebuie să fie mai deschise cu privire la modul în care se desfăşoară studiile cu vaccinuri, relatează The New York Times.

După ce compania AstraZeneca a declarat săptămâna trecută că a oprit studiul clinic al vaccinului împotriva Covid-19 din motive de siguranţă, directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, a dezvăluit doar că o persoană care a primit vaccinul a prezentat simptome neurologice grave. Precizările acestea nu au fost însă făcute public, ci au fost rostite la o şedinţă închisă, organizată de banca de investiţii J.P. Morgan. Au fost raportate de către site-ul de ştiri STAT şi confirmate ulterior de un analist pentru JP Morgan, potrivit New York Times.

Un alt lider în cursa pentru producerea vaccinurilor, Pfizer, a făcut sâmbătă un anunţ prin care propune extinderea studiului clinic pentru a include alte câteva mii de participanţi, dar a oferit prea puţine alte detalii despre modul în care îşi propune să determine eficacitatea vaccinului în cadrul studiului său mai amplu.

Este o regulă ca firmele producătoare de medicamente să nu împărtăşească publicului detalii legate de studiile clinice până după finalizarea acestora, apărându-şi cu tenacitate proprietatea intelectuală.

Oamenii de ştiinţă independenţi şi experţii în sănătate publică fac un apel din ce în ce mai clar către companii să fie mult mai deschise cu publicul în mijlocul unei pandemii care a ucis deja peste 193.000 de oameni în Statele Unite.