GÂNDUL LIVE. Experimentul polițistului Tavi Perțea: Cum dezinfectantul poate influența rezultatul alcooltestului – VIDEO

Publicat: 26 10. 2020, 15:29
Actualizat: 26 10. 2020, 15:32

This browser does not support the video element.

Polițistul-vlogger Tavi Perțea a făcut un experiment prin care a vrut să arate modul în care dezinfectarea mâinilor, a documentelor și a mașinii cu spirt poate influența rezultatele alcooltestului atunci când un șofer este supus controlului.

Polițistul Octavian Perțea, care a lansat pe canalul său de YouTube o campanie de împotriva conducerii sub influența alcoolului, a realizat un experiment pentru a descoperi în ce mod spirtul poate „păcăli” rezultatele alcooltestului.

Astfel, polițistul-vlogger a jucat rolul unui șofer care este oprit în trafic de către un agent chiar după ce își dezinfectează mâinile, documentele și mașina cu o soluție care conține alcool. Polițistul care îl oprește în trafic îi solicită să sufle în alcooltest iar rezultatele sunt suprinzătoare: deși nu consumase nimic, șoferul părea că are alcoolemie.

Experimentul polițistului-vlogger: Cum influențează dezinfectarea cu spirt rezultatele alcooltestului

La testarea activă rezultatul a fost 0,26mg/l alcool în aerul expirat. Ulterior, acesta a solicitat să fie testat din nou iar cel de-al doilea rezultat a indicat tot consum de alcool, dar într-o cantitate mai mică – 0.16mg/l alcool în aerul expirat. Octavian Perțea i-a îndemnat pe șoferi să fie atenți la ce cantitate de spirt folosesc când dezinfectează obiectele din mașină și i-a sfătuit ca atunci când sunt opriți în trafic și rezultele alcooltestului sunt peste 0 să solicite și recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

De precizat este faptul că agenții de poliție sunt obligați prin lege să în considerarea indicată de aparatul etilotest, chiar dacă se dovedește ulterior că șoferul nu a consumat alcool.

„Continuăm seria de experimente pe care le-am făcut cu noul model de #alcooltest din dotarea poliției rutiere. În acest episod verific un mit des întâlnit în ultima perioada, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19 de la începutul anului 2020 și anume, dacă iese alcool în aerul expirat, după ce te-ai #dezinfectat pe mâini cu spirt. Pentru a face testul în aceleași condiții, am simulat o oprire în trafic de către polițistul rutier, m-am dezinfectat cu spirt pe mâini, dar și documentele și apoi am suflat în etilotest. Rezultatul care a ieșit este surprinzător.  (…) Aceasta este o campanie împotriva conducerii sub influență băuturilor alcoolice care îmi aparține și nu reprezintă un punct de vedere oficial”, scrie Tavi Perțea pe YouTube.