Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piață, CNAS nu-și asumă funcționarea acestora

Publicat: 22 06. 2012, 21:01
Actualizat: 23 06. 2012, 09:11

CNAS informează farmaciile că pot opta pentru oricare aplicație de cititor de bare de pe piață, și nu doar 2D, cum s-ar fi vehiculat, dar atenționează că nu își asumă nicio răspundere față de funcționarea și rezultatele utilizării acestora.

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și dezvoltatorul soluției informatice aferente rețetei electronice au mai spus, într-un comunicat de presă, că nu au recomandat și nu recomandă vreo marcă anume de cititor de bare 2D sau o anume marcă pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale și de medicamente.

„Pentru evitarea speculațiilor privind necesitatea utilizării unui anume tip de cititor de bare 2D, necesar farmaciilor pentru accesarea datelor de pe rețeta electronică, facem următoarele precizări: Sistemul Informatic pentru Rețeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaționale publice. Acest sistem nu impune o anumită soluție tehnică hardware pentru realizarea inscripționării și a citirii codurilor de bare 2D. Astfel fiecare farmacie care eliberează medicamente compensate și, la rândul lor, producătorii de soluții informatice pentru aceste farmacii pot utiliza orice model de cititor de coduri de bare 2D disponibil pe piață, cât timp acesta suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internațional larg utilizat pentru acest tip de coduri”, arată CNAS, în comunicat.

Totodată, CNAS a precizat, în legătură cu aplicațiile destinate farmaciilor, că avizele acordate pentru aplicațiile de farmacie, avize acordate până în 2006, nu mai au aplicabilitate și nu mai sunt necesare, fiind valabile doar până la intrarea în exploatare a Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI).

„Farmaciile, în consecință, pot opta, în continuare, pentru oricare aplicație disponibilă pe piață, CNAS neavând însă nici o răspundere față de comportamentul și rezultatele aplicațiilor de pe piață utilizate de farmacii”, a conchis sursa citată.