Fenomen rar în Munții Bucegi! Un ranger montan a făcut fotografiile unice (GALERIE FOTO)

Publicat: 10 11. 2020, 11:35

O imagine rară a fost surprinsă în Munții Bucegi de un ranger montan al parcului natural.

Umbra sa a fost proiectată pe un nor și pe ceață, în interiorul unui nimb colorat. Experții spun că este vorba de un fenomen rar cu „participarea” norilor, ceței, soarelui și a picăturilor de ploaie, informează stiri.tvr.ro.

Reprezentanții Romsilva au anunțat, pe Facebook, că imaginile au fost surprinse de Valentin Bălan, unul dintre rangerii Administrației Parcului Natural Bucegi.

Specialiștii au explicat că este vorba despre un fenomen foarte rar, denumit GLORIA.

Acesta mai poartă numele de Spectru montan ori Spectru Brocken. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina solară înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

„Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, au explicat reprezentanții Romsilva.

Munții Bucegi, văzuți din București. Fenomenul rar care a favorizat o priveliște spectaculoasă

Munții Bucegi au putut fi văzuți chiar din București de pe clădiri înalte, în luna februariem, datorită unui fenomen meteorologic rar, specific sezonului rece, care crează un efect de lupă, mărind orizontul.  Momentul a fost imortalizat pe 12 februarie de fotograful Dan Mihai Bălănescu.

Imaginea spectaculoasă realizată de fotograful Dan Mihai Bălănescu de la un etaj al hotelului Intercontinental din centrul Capitalei a strânit admirația pe rețelele sociale. „Impresionat!”, „Fabulos”, „Pare ireal”, sunt câteva dintre comentariile internauților. Condițiile care favorizează apariția acestui fenomen sunt aerul rece, cerul senin, reflexia luminii și denistatea aerului, potrivit meteorologilor.

„Fenomenul se petrece de obicei toamna si iarna, în condiții de vânt la altitudini mari și medii și o circulatie a aerului predominant nordică, aer polar rece și curat. Chiar dacă la sol e praf și poluare, la peste 1.500 m, atmosfera e curată și fără nori. Munții se pot observă în special după răsaritul soarelui, dar și în timpul zilei, în condițiile unei evapotranspiratii reduse, cauzată de temperaturile scazute”, a explicat în 2014 geograful Cornel Tudose.