Fostul director CJAS Constanța, condamnat la TREI ANI de închisoare pentru luare de MITĂ

Publicat: 28 03. 2019, 19:28
Infractorii condamnaţi la închisoare de până la şapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu

Tribunalul Constanța a dispus, joi, condamnarea la trei ani de închisoare, cu executare, a lui Dragoș Poteleanu pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

De asemenea, acestuia îi sunt interzise mai multe drepturi, între care dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Totodată, instanța l-a mai obligat pe fostul director și la plata sumei de 18.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat și a dispus și menținerea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor deținute de Poteleanu, până la concurența sumei de 21.500 de lei.

Magistrații constănțeni au decis achitarea fostului director al CJAS Constanța pentru celelalte șapte acuzații de luare de mită, considerând că faptele nu există.

Decizia de joi a Tribunalului Constanța nu este definitivă, Dragoș Poteleanu având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în perioada 2012 – 2015, Dragoș Poteleanu, în calitate de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor entități medicale private – denunțători în cauză, sumele totale de 102.300 de euro și 24.000 de lei și servicii medicale pentru sine și rude apropiate. Într-unul dintre cazuri, serviciile respective s-au ridicat la aproximativ 3.000 de euro. „Aceste foloase necuvenite au fost pretinse și primite de către inculpat, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unitățile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dragoș Poteleanu pentru săvârșirea a opt infracțiuni de luare de mită, în formă continuată, cu 46 de acte materiale. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra unor bunuri mobile și imobile, inclusiv asupra conturilor bancare ale inculpatului.