GAFĂ. Ziua Eroilor români, celebrată în cimitrul rus: „O să aveți plângere la MApN. Faceți-vă treaba, învățați unde vă sunt eroii!” – FOTO

Publicat: 28 05. 2020, 20:23

Ziua Eroilor, sărbătoarea națională a României pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, a fost celebrată într-un mod controversat în Turda.

Inițial, autoritățile civile și militare din Turda au depus coroane și flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români.

Autoritățile militare și civile au depus onoruri în cimitirul rus

„Să vă fie rușine, împreună cu autoritățile din Turda. Nu mă interesează, v-am văzut, n-am știut ce faceți! Soldații s-au aliniat acolo. N-am știut ce faceți. Deci coroane pentru monumentul rușilor! Nu știți măcar că aici aveți eroii României… O să aveți plângere la MApN. Faceți-vă treaba, învățați unde vă sunt eroii!”, a declarat o localnică.

Autoritățile militare și civile au adus onoruri militare eroilor căzuți la datorie, însă în cimiturul rus, dovadă fiind monumentele funerare pe care sunt scrie mesaje în limba rusă.

Localnicii prezenți în cimit, le-au atras atenția militarilor de greșeala pe care au făcut. După ce și-au lăsat capul în jos și au plecat, au mutat coroanele de la monumentul militarilor ruși căzuți la datorie la cel al eroilor români.

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Să ne inspirăm din victoriile trecutului şi să ne lăsăm ghidaţi de raţiune, responsabilitate, altruism şi curaj

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj prilejul Zilei Eroilor, în care arată că, prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria.

„Această zi specială, în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor şi Înălţarea Domnului, are o încărcătură puternică pentru poporul român. Cu acest prilej, aducem un omagiu martirilor neamului românesc, care şi-au dat viaţa pentru existenţa noastră. Eroii noştri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria”, a transmis Klaus Iohannis.