GÂNDUL LIVE. Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Unele produse alimentare din România, mai scumpe ca în Statele Unite”

Publicat: 09 06. 2021, 20:07
Actualizat: 09 06. 2021, 23:18

This browser does not support the video element.

Invitatul ediției GÂNDUL LIVE de miercuri a fost Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale. Acesta a vorbit despre problemele agriculturii românești, subliniind că unele produse de pe rafturile magazinelor noastre sunt mai scumpe ca în Statele Unite, țară care un PIB per capita de aproximativ de 5.5 ori mai mare decât cel al României.

Cat de scump este să trăim în România?

„La unele sortimente de mâncare este mai scump ca în Statele Unite. Cunosc industria alimentară și creșterea animalelor. Aici lipsește doar modul de organizare, promovarea și această responsabilitate a noastră a consumatorilor de a le promova și de a le căuta. Eu sunt sigur că dacă toți ne-am impune ca în următoarele două săptămâni să cumpărăm doar produse românești, toate lanțurile de retail și-ar dori să aibă la comercializare doar produse românești”, a spus ministrul.

Anul 2021 va aduce recolte record

„Din fericire, față de anul trecut, în acest an nu avem secetă. Din nefericire, în unele părți ale țării, apa a fost prea multă. Chiar și acolo, starea este una bună în acest moment. Cifrele arată bine, mult mai bine decât anul trecut, când seceta a făcut ravagii. De exemplu, anul trecut, la grâu am avut abia 5.5-5.7 milioane de tone, anul acesta estimările sunt de peste 9 milioane de tone. Fermierii își vor recupera din pierderile de anul trecut”, a explicat ministrul.

De ce este agricultura românească subdezvoltată?

„Noi suntem încă la început în domeniul agriculturii față de alte agriculturi, care s-au așezat în sute de ani și arată așa cum sunt acum. În toată Europa agricultură este subvenționată. Noi încă nu avem proprietatea foarte bine definită. O parte dintre terenuri nu sunt cadastrate, iar aceste aspecte duc la mari probleme. În România avem o polarizare fantastică, aici existând unele dintre cele mai mari ferme din Europa și din lume, dar avem și peste 800.000 de ferme de subzistență, care sunt practic niște gospodării. Agricultură noastră este foarte polarizată. Singura soluție bună este asocierea”, a spus Adrian Oros.

Seceta și lipsa unui sistem performant de irigații

„Am avut 3 milioane de hectare de pământ care cândva erau irigate, alături de o infrastructură care le deservea. În ultimii 30 de ani s-a investit foarte puțin. În 2015 s-a început un proiect în acest sens, pentru a se repara infrastructură secundară. Totuși, banii investiți sunt insuficienți pentru a face ceea ce trebuie să facem”, a mai explicat ministrul.