GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, liderul Europol, despre cazul polițiștului bolnav de coronavirus, „uitat” acasă cu familia: „În disperarea de cauză a apelat la organizația noastră, deși nu aveam multe pârghii”

Publicat: 31 07. 2020, 13:15
Actualizat: 31 07. 2020, 15:35

This browser does not support the video element.

Cosmin Andreica, liderul Europol, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, cazul șocant al polițistului și familiei sale din București, cu toții bolnavi de Covid-19, care au fost pur și simplu „uitați” acasă de autorități. Ambulanța a venit la ei după două zile și în urma mediatizării situație pe site-ul EUROPOL!

„Vorbim despre o veritabilă dramă, pentru că atât polițistul, cât și familia lui, vorbim de un copil de 2 ani și unul de 2 luni, toți au avut simptomatologie Covid-19. El a insistat să fie evaluat, cei de la DSP i-au zis să aștepte. Acea ambulanță a venit miercuri, când i-a transportat la Victor Babeș, când s-a confirmat existența simptomelor, dar pentru că nu mai aveau locuri, familia a fost pusă să semneze că va primi tratament la domiciliu.

„Și micuții au avut nevoie de mască de oxigen”

Din păcate starea de sănătate s-a agravat miercuri spre joi, exista insuficiență respiratorie gravă. În disperare de cauză a apelat la organizația noastră, cu toate că nu aveam foarte multe pârghii. Toată lumea s-a acoperit de procedură, că e un flux de pacienți foarte mare. Dar după ce am mediatizat acest caz, la câteva ore șefa DSP București a trimis o ambulanță, care i-a dus la Matei Balș, unde imediat i-a intubat, chiar și cei micuți au avut nevoie de mască de oxigen.

Probabil că lipsa de reacție la momentul respectiv, au trecut 6 zile de când ei au fost confirmați, lipsa de tratament probabil că a dus la această agravare a stării lor de sănătate. Ei nu au beneficiat de tratament și simptomele au avansat și s-a ajuns la asemenea situații.

Din datele noastre, MAI nu au astfel de secții dedicate bolnavilor cu Covid”, a declarat Cosmin Andreica la GÂNDUL LIVE.

Situaţie de necrezut în Capitală: Un poliţist şi familia sa, cu toţii bolnavi de coronavirus, au fost „uitaţi” acasă. Ambulanţa a venit după 2 zile!

Situaţia incredibilă a fost făcută publică de Sindicatul Europol, scrie Mediafax.

„Colegul nostru Buciuc Ciprian din cadrul Secţiei Regionala de Politie Transporturi Bucureşti a fost confirmat pozitiv luni, 27 iulie, împreună cu soţia şi cei 2 copii în vârstă de 3 ani şi respectiv 2 luni. După ce sâmbătă, 25 iulie, aceştia au fost testaţi de către DSP la domiciliu, luni 27 iulie au primit răspunsul ca fiind confirmaţi pozitiv, DSP, urmând să trimită o ambulanţă pentru evaluarea clinică, deşi aceştia au manifestat în toată această perioadă stări febrile, dureri de cap, vomă şi dificultăţi grave de respiraţie. Ei bine, ghinion, ambulanţa abia după două zile a venit, în data de 29 iulie transportându-i ulterior la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, unde, după o evaluare sumară, au fost puşi să semneze că se vor interna la domiciliu, pe motiv că nu mai sunt locuri disponibile, deşi aceştia au susţinut că starea lor de sănătate precară le-ar putea pune în pericol viaţa”, scrie pe site-ul Europol.

În 30 iulie, poliţistul a luat din nou legătura cu DSP Bucureşti, solicitând o ambulanţă, deoarece dificultăţile de respiraţie s-au agravat atât pentru el, cât şi pentru copii, aveau stări de vomă cu cheaguri de sânge, starea sa de sănătate a acestora fiind deteriorată în condiţiile în care poliţistul şi familia sa nu au fost evaluaţi medical de un specialist.

„DSP Bucureşti l-a pus în aşteptare, menţionând că vor trimite o ambulanţă la domiciliul acestora, deşi în urmă cu numai două zile au spus la fel şi au trimis după mai bine de 48 ore. Din moment în moment, starea colegului şi a familiei acestuia se poate agrava, aceştia fiind neputincioşi în faţa unui sistem depăşit de situaţie. E strigător la cer ceea ce se întâmplă cu cei infectaţi cu coronavirus, haosul şi indolenţa domnind în instituţiile statului cu atribuţii în combaterea pandemiei, iar posibilitatea de a muri cu zile creşte de la o zi la alta. Sunt impardonabile greşelile pe care le fac cei care sunt puşi să gestioneze această situaţie delicată, iar asta nu poate fi decât o dovadă a incompetenţei care a acaparat sistemul public de sănătate din România”, mai spun sindicaliştii.

După ce reprezentanţii Sindicatului Europol au făcut public cazul, autorităţile au intervenit

„Directorul DSP Bucureşti, Oana Nicolescu, a intervenit, iar în acest moment colegul nostru împreuna cu soţia şi cei doi copii sunt internaţi într-o rezervă a Institutului Matei Balş, fiind sub observaţie medicală, unitatea spitalicească făcându-le analize la sânge şi analize cu raze X. (…) Oare ce se întâmplă cu cei de care noi nu ştim şi care la fel de probabil sunt trimişi acasă, aceştia mor cu zile, aşteptând să devină nişte cifre la secţiunea