Ce trebuie să facă persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19? Sfatul specialiștilor

Ce trebuie să facă persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19? Sfatul specialiștilor
Un centru social din județul Vaslui este în carantină: 76 de persoane infectate cu COVID / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/07/2020, 11:05

În această perioadă tot mai mulți români aleg să se testeze la cerere pentru COVID-19, din diverse motive. Fie că intenționează să plece în concediu în străinătate și au nevoie de rezultatele acestui test, fie că au intrat în contact cu o persoană confirmată cu această boală, românii apelează la laboratoare private, multe dintre acestea fiindn deja suprasolicitate.

Cele mai mari probleme apar, însă, atunci când rezultatul testului este pozitiv. Multe persoane nu știu ce trebuie să facă în acel moment și intră în panică.

Medicii Beatrice Mahler, de la Institutul Marius Nasta și Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, au explicat la Digi24 ce trebuie să facă persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.

„În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului. Adică se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat. Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ, se găsește un loc unde să fie internați”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler.

Angajații de la DSP, suprasolicitați

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat că numărul mare de cazuri îi suprasolicită pe angajații Direcțiilor de Sănătate Publică, astfel că persoanele care sună la DSP pentru a raporta că sunt infectate ar putea avea surpriza să nu li se răspundă la telefon.

„În mod logic, dar din păcate sunt prea puțini angajați la DSP, ar trebui să se întâmple altfel: dacă ar fi ancheta făcută rapid, ar trebui să intru în izolare, așa ar fi corect, nu mă mai deplasez . Așa se întâmpla la început: intru în izolare și dacă am nevoie, vine și mă testează DSP-ul acasă. Din păcate, acum nu se mai poate. Și mai e ceva: în momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării și până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credință și sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP. Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv”, spune Marinescu.

Când apelăm la 112 și care este evoluția bolii?

Dr. Marinescu a explicat că persoanele diagnosticate pozitiv trebuie să sune la 112 doar atunci când sunt simptomatice și au o urgență medicală reală, ce necesită asistență de urgență.

El a mai explicat că prima săptămână este cea mai importantă, întrucât atunci apar cel mai des simptomele acestei boli.

„Prima săptămână este cea mai importantă, între ziua a cincea și a șaptea apar cel mai frecvent simptomele. Dacă sunt asimptomatic, e altă discuție. Cum apar primele simptome, în momentul acela mă testez, dacă nu, ar trebui cam în a opta zi din momentul contactului”, a explicat dr. Marinescu.

Informația este confirmată și de către medicul Beatrice Mahler, care explică și că, în unele cazuri, evoluția bolii poate fi severă chiar și în cea de-a doua săptămână.

„Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a șaptea, a opta, până în ziua a zecea, a unsprezecea, cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a spus dr. Mahler.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi