GÂNDUL LIVE. Medic Adrian Marinescu: „Dacă vorbim de spitalul din Suceava, MILITARIZAREA e o soluție practică” / Când va fi vârful PANDEMIEI

Publicat: 03 04. 2020, 12:28
Actualizat: 03 04. 2020, 15:39

This browser does not support the video element.

Adrian Marinescu, medic la Institut Matei Balș, a discutat la GÂNDUL LIVE despre situația de la Spitalul din Suceava, un adevărat focar de coronavirus, spunând că militarizarea e o soluție bună, care va asigura o disciplină. De asemenea, medicul a înaintat estimări cu privire la momentul în care vârful PANDEMIEI de COVID-19 va fi atins în România. Dr. Marinescu îi sfătuiește pe români să evite sărbătorirea „fizică” a Paștelui, mizând pe latura spirituală, pentru a traversa cu bine criza de coronavirus și a ne bucura, din nou, la anul, de un Paște împreună cu familia.

„Dacă vorbim de Suceava, militarizarea e o soluție practică. Chiar dacă e o conducere militară, totul se ghidează după criterii medicale. Diferența este că rigorile contează și obiectivele vor fi mai clare, obiectivele vor fi atinse mai corect.

Discutăm de partea organizatorică punctuală, probabil că noua conducere militară va aduce lucrurile făcute mult mai riguros, situația se va îmbunătăți, nu neapărat se va rezolva.

Ar trebui să fim optimiști și luminița e undeva la capătul tunelului. E clar că în următoarele săptămâni numărul de îmbolnăviri crește, lucrurile sunt însă echilibrate. Dar măsurile luate acum câteva săptămâni tocmai acum se văd. Dacă suntem prea relaxați, s-ar putea ca peste 2 săptămâni să nu avem rezultatele dorite.

Ceea ce facem noi la nivel individual va scrie istoria pentru coronavirus. Discutăm despre un singur moment, sărbătorile pascale – cei care vin și cei care sunt în România și trebuie să respecte totul. Paștele va fi altfel, cu o mare încărcătură spirituală. Nu se va întâmpla fizic, sărbătorile pascale nu pot să fie o relaxare, deoarece este mult prea devreme.

Despre un eventual scenariu 5: Schimbările între 4 și 5 nu ar fi foarte importante pentru populație, ci la nivelul spitalelor, lucrurile se vor complica atunci. Nu ne dorim acest scenariu, va fi mult mai greu de organizat totul. Sigur că testările ar trebui să facă cât de mult e posibil. În ultimele săptămâni s-a încercat creșterea testărilor de la 600-700 la de trei ori mai mult. Ar trebui să fie și mai multe.

E nevoie de testare. Undeva după Paște ar trebui să fie vârful îmbolnăvirilor. Partea de relaxare se va întâmpla treptat. Probabil că în finalul lunii mai-început de luna iunie, totul se va întâmpla pas cu pas. Există posibilitatea de a avea un alt vârf. Lucrurile trebuie să se întâmple corect și responsabil”, a declarat Dr. Adrian Marinescu la GÂNDUL LIVE.