George Maior: Nu există nicio înțelegere secretă sau raport între SRI și NSA

Publicat: 21 11. 2013, 13:22
Actualizat: 11 07. 2016, 17:43

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat că nu există o înțelegere de colaborare între SRI și NSA privind interceptarea comunicațiilor electronice în România și că, din știința SRI, americanii nu au acționat nici unilateral pe teritoriul României.

„Nu a existat niciun raport sau înțelegere secretă între SRI și NSA pe activitatea de interceptare a fluxului de comunicații pe teritoriul României și nu a existat nici un protocol special pe ISP (internet service provider – firmele care livrează servicii de internet) privind schimburi masive de date. Nu deținem informații că pe teritoriul României ar fi avut loc activități unilaterale din partea NSA”, a declarat George Maior, la ieșirea de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

Maior a mai lămurit de asemenea aspecte legate de bugetul SRI pe 2014, care urmează să fie de 1,1 miliarde lei, mai mic decât cel pe anul în curs.

„Ponderea în PIB a fost de 0,18% în 2013, iar pentru 2014 va fi de 0,17%. Nu este așa cum mitologia ultimelor zile încearcă să acrediteze, că avem un buget mai mare”, a spus Maior.

Șeful SRI a mai declarat că, recent, a avut întâlniri cu directorii MI6 (serviciul secret al Marii Britanii) și cu noua conducere a FBI și CIA, în SUA.