Guvernul finlandez neagă planurile de introducere a săptămânii de lucru de patru zile, cu program flexibil de câte șase ore. Cum s-a produs confuzia

Publicat: 08 01. 2020, 15:53
Presa internațională a răspândit informația potrivit căreia Finlanda ar urma să introducă un program de lucru redus, cu patru zile de lucru pe săptămână, a câte șase ore fiecare. Povestea s-a dovedit însă falsă, biroul premierului Sanna Marin infirmând existența acestei inițiative, potrivit RTL Today.

Un purtător de cuvânt a declarat că modificarea programului de lucru nu se află în prezent pe agenda guvernului.

 
Conform analizei News Now Finland, confuzia s-a produs în urma unui eveniment aniversar al social-democraților finlandezi, care serbau în luna august 2019 120 de ani de la înființarea organizației politice. Sanna Marin a sugerat atunci că o măsură benefică productivității angajaților din țară ar putea fi introducerea săptămânilor de patru zile lucrătoare sau a zilelor cu șase ore de muncă. Cu toate acestea, propunerea nu a fost niciodată abordată la modul serios, astfel încât măsura să poată fi implementată. În acest moment, norma de lucru obișnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
 
Sanna Marin a fost aleasă în funcția de conducere a guvernului finlandez la începutul lunii decembrie și este, la 34 de ani, al doilea cel mai tânăr șef de guvern din lume. Înainte ca Marin să devină prim-ministru, a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Finlanda.