Guvernul vrea să păstreze subvențiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei

Guvernul vrea să păstreze subvențiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 07:10

Recent, premierul Emil Boc le-a cerut miniștrilor implicați ca,în termen de maximum zece zile, până pe 19 august, să îi prezinteun raport privind variantele de subvenții la energia termicăfurnizată în sistem centralizat pentru populație.

Raportul va fi elaborat de către un comitet interministerial,din care fac parte miniștrii Economiei, Muncii, Administrației,Mediului, precum și oficiali ai Ministerului Finanțelor șiAutorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.Populația ar putea scăpa, deci, într-o primă fază, de creștereabruscă a prețului termoficării. Potrivit calculelor făcute depreședintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, MihaiMereuță, la iarnă, pentru un apartament standard, două camerelocuit de trei persoane, situat într-un bloc necontorizat, numaipentru apă caldă și căldură se va plăti în medie lunar câte 797 delei de către locuitorii din Mangalia, câte 790 de lei de cătrelocuitorii din Buzău, câte 714 lei de către cei din Botoșani saucâte 578 de lei de către craioveni. Cele mai mici facturi le voravea locuitorii din Constanța, câte 363 de lei lunar, urmați de ceidin Ploiești cu câte 403 lei lunar sau de cei din Bacău cu 405 leilunar. La Timișoara, prețul plătit pentru o gigacalorie va creștecu 178%, la Târgu-Mureș cu 169%, iar la Botoșani cu 220%.

Asta va însemna că pentru același apartament standard, douăcamere locuit de trei persoane, se va plăti la întreținere numaipentru apă caldă și căldură câte 590 de lei în Târgu-Mureș, 714 leiîn Botoșani și câte 516 lei la Timișoara. Potrivit președinteluiMihai Mereuță, calculul a fost făcut „pentru lunile de iarnă la unconsum mediu de 1,8 gigacalorii lunar”.

„Oamenii nu vor putea face față, în această perioadă de criză,creșterii bruște a costurilor termoficării”, au declarat pentruGândulsurse guvernamentale. Acestea au precizat că există mai multevariante în discuție, trecerea termoficării la Ministerul Economieifiind una dintre ele. „Nu s-a luat încă o decizie finală în acestsens, specialiștii vin cu propuneri, acestea sunt analizate șisăptămâna aceasta, miercuri sau joi, vom pune pe masa Guvernului osoluție”, au precizat pentru Gândul surselecitate.

Propunerea grupului de lucru se lovește însă de problemafinanțării sistemului de termoficare, un mare consumator deenergie, dar și un important poluator. Reprezentanții MinisteruluiMediului discută cu cei ai Ministerului Economiei, pentru că existăfonduri europene care ar putea fi folosite pentru modernizareasistemului de termoficare. Specialiștii vor recomanda și utilizareaunor bonusuri care ar putea fi date de Ministerul Economiei, pentrupromovarea energiei verzi.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
La muncă doar cu certificatul verde! Răsturnare de situație în România
Certificatul verde la locul de muncă. De când va fi obligatoriu și în România. Detalii...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan