ICCJ decide joi dacă va sesiza CCR pe tema Legilor justiției

Publicat: 21 12. 2017, 12:37
Actualizat: 05 06. 2018, 19:13

Potrivit dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 304 din 2004 privind organizarea judiciară, „Înalta Curte de Casație și Justiție se constituie în Secții Unite pentru: judecarea recursurilor în interesul legii; soluționarea, în condițiile prezentei legi, a sesizărilor privind schimbarea jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție; sesizarea Curții Constituționale pentru controlul constituționalității legilor înainte de promulgare”.

Legea prevede că CCR „se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori, precum și, din oficiu, asupra inițiativelor de revizuire a Constituției”.

Plenul Senatului dezbate, joi, legea de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii, cea mai controversat modificare fiind cea privind statutul Inspecției Judiciare.

Comisia specială pentru legile Justiției a adoptat, marți seara, Raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, Inspecția judiciară rămânând în cadrul CSM. Comisia nu a adus modificări la forma adoptată de Camera Deputaților în ceea ce privește Inspecția judiciară, care va funcționa ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

PSD a renunțat astfel la introducerea articolului care prevede înființarea Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor, precum și la ideea ca Inspecția Judiciară să devină o instituție autonomă aflată sub controlul acestui Consiliu de Integritate.

Alte două legi din pachetul de justiție, cea privind statutul magistratului și organizarea judiciară, au fost deja adoptate de Senatul României, for decizional.