În plină CRIZĂ a CORONAVIRUSULUI: Asistații DGASPC Giurgiu, în pericol de a rămâne fără hrană! Firma care se ocupa de pregătirea mâncării, deținută de Marin Mototolea, primarul anchetat în dosarul permiselor falsificate de la Giurgiu

Publicat: 18 03. 2020, 18:18
Actualizat: 18 03. 2020, 18:27

În urmă cu aproximativ o lună, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) și de la Protecția Consumatorilor au descins la „un presupus” sediu al firmei* care asigura hrana asistaților din căminele DGASPC Giurgiu (instituție din subordinea Consiliului Județean), iar ceea ce au găsit acolo este tulburător și șocant.

Firma cu pricina funcționa într-un subsol al unui bloc insalubru, unde inspectorii care au descins la fața locului au găsit o mizerie de nedescris, dar și foarte multe nereguli.

Mizerie și nereguli la preparea și depozitarea mâncării

  • Mâncarea care urma să ajungă în căminele din județ era depozitată în toaletă;
  • Țevile de la toaletă trec pe sub depozitul de alimente;
  • Materia primă folosită pentru prepararea mesei era depozitată lângă canalizare;
  • O parte din produsele care urmau să intre în procesare erau deja expirate;

Toate aspectele menționate mai sus, în mod evident, pun în pericol sănătatea și chiar viața copiilor și bătrânilor din căminele DGASPC, la care ajungea mâncarea preparată aici.

Unde sunt contractele de muncă?

Și inspectorii de muncă au avut surprize, constatând că niciuna din persoanele care preparau hrana la momentul controlului nu avea acte legale de angajare, firma sustrăgându-se, astfel, de la plata obligațiilor de asigurări sociale.

Ce s-a întâmplat după amplul control al autorităților?

La aproximativ o lună de la controlul autorităților, interval în care s-au încercat tot felul de variante, situația este tot incertă.

În scurt timp va expira și perioada alocată pentru procedurile de organizare a licitațiilor pentru asigurarea hranei asistaților, dar nicio societate comercială nu s-a înscris la aceasta. Însă, potrivit surselor GÂNDUL,  procedurile de organizare a licitației pentru furnizarea de alimente se derulează de aproximativ doar două săptămâni. Din păcate, în acest interval de timp nu s-a înscris nimeni, astfel că asigurarea hranei asistaților depinde de un fir de ață.

În regim de urgență, conducerea DGASPC Giurgiu a reușit, în cele din urmă, să asigure hrana pentru cele câteva sute de persoane care se bazează pe sprijinul statului pentru a putea supraviețui.

Din păcate, în aceste două săptămâni nu s-a înscris nimeni, astfel că asigurarea hranei asistaților depinde de un fir de ață. Mai mult, se pare că s-a făcut apel la Rezerva Națională, dar deocamdată nu există nimic concret.

„Din nefericire, ne confruntăm cu problema ridicată de epidemia de coronavirus, mulți dintre potențialii doritori temându-se de explozia prețurilor. Nu se pot înscrie la licitație cu, să zicem, trei lei, și a doua zi costurile produselor respective să se dubleze”, susțin sursele GÂNDUL din cadrul DGASPC Giurgiu.

Între timp, până la remedierea completă a situației, Protecția Copilului a găsit o „soluția de avarie” bazată pe rezervele de hrană pe care le dețin și sponsorizări.

În imagini se poate observa cum, la două zile după ce inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) și de la Protecția Consumatorilor au efectuat controale la sediul firmei, angajații și-au continuat activitatea.

*Firma care pregătea mâncarea pentru asistații DGASPC Giurgiu este deținută de primarul comunei Valea Dragului, care în prezent se află sub control judiciar în dosarul permiselor falsificate de la Giurgiu