Infracționalitate în creștere, pericolul din spatele pandemiei de coronavirus!

Publicat: 27 03. 2020, 10:06

Într-un raport dat publicității de Europol, oamenii legii arată că infractorii şi grupările de crimă organizată îşi adaptează rapid metodele la noua conjunctură, ceea ce face mai dificilă munca de combatere a criminalității.

Polițiștii europeni au identificat o înmulţire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi şi falsificări.

Printre altele, raportul Europol consemnează și o creştere considerabilă, în ultimele săptămâni, a vânzărilor de articole contrafăcute, cum ar fi geluri dezinfectante, măşti de protecţie şi medicamente. În luna martie, într-o operaţiune declanșată la nivel internațional împotriva medicamentelor contrafăcute (antivirale, antipaludicul chlorchină şi vitamine), au fost confiscate și circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute.

„Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţile oamenilor”, afirmă directorul Europol, Catherine De Bolle, citată de Die Welt.

Instituția avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure.

Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă. „Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei”, mai arată raportul menţionat.