INFRACȚIUNE. Euronews, despre cazul falsificatorului român: „Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil de reprodus”

Publicat: 27 06. 2020, 15:39
Actualizat: 06 04. 2021, 20:23
INFRACȚIUNE. Euronews, despre cazul falsificatorului român: „Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil de reprodus” / Sursă FOTO: fanatik.ro

Cazul românului de 52 de ani arestat în această săptămână, clasificat drept unul dintre cei mai buni falsificatori de bancnote din lume, a fost preluat și de Euronews. Agenția a scris despre cum a fost reținut bărbatul, notând că bancnotele românești sunt printre cele mai sigure și dificil de falsificat din lume.

Gruparea condusă de român ar fi produs peste 17.000 de bancnote false

Printre acuzațiile care i se aduc bărbatulul, este și aceea că ar fi condus o grupare care și-a început activitatea în 2014 și a produs 17.000 de bancnote false de 100 de lei, notează Euronews.

„Investigațiile au confirmat că, într-o perioadă relativ scurtă de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și a devenit cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, a arătat DIICOT.

Membrii grupării cumpărau bunuri ieftine pentru a spăla banii

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă emis de procurorii DIICOT pe numele lui Radu Theodor Croitoru, considerat cel mai mare fasificator român din toate timpurile, primele bancnote contrafăcute de acesta au fost reperate încă de la jumătatea lunii mai a anului 2014, când au fost descoperite, la Constanța, trei bancnote de 100 de lei foarte bine falsificate.

Împreună cu polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, procurorii DIICOT au demarat, în secret, o anchetă, care a primut numele de cod „Super leu” care s-a extins aproape în toate țara, în condițiile în care „super leul” începea să apară aproape în toate orașele, semn că persoanele care îl produceau cutreierau România.

Erau cumpărate bunuri ieftine, cum ar fi pliculețe de ness, băuturi energizante sau alte produse al căror preț nu depășește 10 lei, iar comercianții dădeau, ca rest, bani reali.

Grupul infracțional a fost constituit în anul 2014

În urma anchetei desfășurate, procurorii DIICOT au stabilit că activitatea infracțională a grupului a debutat în primăvara anului 2014 fiind falsificate, în toată această perioadă, 17.065 bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei. Liderul grupului – pe lângă faptul că îi coordona pe ceilalți membri ai ”echipei” -, procura materiale și instrumente necesare falsificării, fiind implicat activ în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație.