DIICOT. Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume a fost prins de polițiștii români

DIICOT. Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume a fost prins de polițiștii români
DIICOT. Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume a fost prins de polițiștii români
Publicat: 24/06/2020, 12:11
Actualizat: 24/06/2020, 12:31

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a emis un comunicat prin care a anunțat că a fost reținut cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume și cel care a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României.

Falsificatorul coordona un grup care, de-a lungul timpului, a reușit să falsifice bancnote de 100 de lei, prejudiciul fiind de 1,7 milioane de lei.

Potrivit informațiilor făcute publice de reprezentanții DIICOT, au fost efectuate cinci percheziții domiciliare în București și în Bușteni, într-un ”dosar de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune”, a anunțat DIICOT, potrivit Mediafax.

Grupul infracțional a fost constituit în anul 2014

În urma anchetei desfășurate, procurorii DIICOT au stabilit că activitatea infracțională a grupului a debutat în primăvara anului 2014 fiind falsificate, în toată această perioadă, 17.065 bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei. Liderul grupului – pe lângă faptul că îi coordona pe ceilalți membri ai ”echipei” -, procura materiale și instrumente necesare falsificării, fiind implicat activ în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație.

„În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”

Extras din comunicatul DIICOT

Procurorii au constat că grupul infracțional a reușit să reproducă bancnotele de 100 de lei la o ”calitate superioară”, acestea având inserate toate elementele de siguranță, fiind aproape imposibil de identificat.

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic , se mai arată în comunicat transmis de DIICOT.

”Nimeni nu şi-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals”

Informațiile transmise de DIICOT sunt halucinante, chiar procurorii considerând că evoluția acestor falsuri, începând cu anul 2014, a fost una ”spectaculoasă”. Banii falși erau duși la bănci sau la unități comerciale, pentru a intra în circuitul financiar, iar casierii nu și-au dat seama, la momentul încasării, că au de-a face cu bancnote contrafăcute.

”Evoluţia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulaţie de momentul identificării bancnotei. În toate situaţiile în care erau identificaţi martori (casieri ai unităţilor comerciale sau alte altor instituţii financiare – bănci comerciale), niciunul nu a putut oferi suport informaţional, întrucât nu şi-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului