INIȚIATIVA ELENEI BĂSESCU din Parlamentul European. „Am simțit nevoia să acționez, mai ales că sunt născută la Constanța”

Publicat: 02 07. 2012, 21:28
Actualizat: 04 02. 2019, 03:03

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu și alți patru membri ai PE au lansat, luni, o declarație scrisă pe tema delfinilor din Marea Neagră, cerând măsuri suplimentare pentru protecția acestor mamifere marine, inclusiv prin utilizarea în mod obligatoriu a „dispozitivelor acustice de intimidare”.

Inițiativa îi apartine, potrivit unui comunicat remis Agenției MEDIAFAX, eurodeputului român, caruia i s-au alaturat Andrey Kovatchev (EPP, Bulgaria), Kristian Vigenin (S&D, Bulgaria), Chris Davies (ALDE, UK) si Isabella Lövin (Verzi, Suedia).

Semnatarii solicită Comisiei, Consiliului și statelor membre să ia măsuri suplimentare pentru asigurarea unei mai bune protecții a delfinilor din zona Mării Negre, inclusiv prin utilizarea „în mod obligatoriu a dispozitivelor acustice de intimidare”.

În declarație se arată că semnatarii solicită statelor din zona litoralului Mării Negre să coopereze în această privință; face referire în special la sprijinul din partea Rusiei, Turciei și Ucrainei și solicită Comisiei să ia măsuri specifice în vederea asigurării unui acord în temeiul inițiativei Sinergia Mării Negre.

Elena Băsescu a prezentat, în comunicat, motivele care au determinat-o să ia atitudine: „Am fost foarte impresionată de știrile despre sutele de delfini care au eșuat în ultima perioadă pe litoralul Mării Negre. Am simțit nevoia să acționez, mai ales că sunt născută la Constanța și am iubit dintotdeauna delfinii. Sunt animale frumoase, sensibile și inteligente, iar acum sunt în pericol. Trebuie să facem ceva înainte să fie prea târziu, pentru că numărul delfinilor din Marea Neagră a scăzut drastic în ultimii ani. Ei sunt de multe ori victimele metodelor și practicilor de pescuit (prinzându-se accidental în plase) și ale pescuitului ilegal, dar și ale poluării”.