Iohannis a promulgat modificările pentru legea adopției

Publicat: 08 04. 2016, 17:40
Actualizat: 01 11. 2016, 05:15

Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii privind procedura adopției, care a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaților la jumătatea lunii martie.

Modificările aduse legii de parlamentari prevăd că persoanele care adoptă copii mai mari de doi ani să poată opta pentru un concediu de acomodare de un an și o de indemnizație lunară de circa 1700 de lei acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu.

„Persoana care adopta un copil, la cerere, poate benefica de un concediu de acomodare de maxim un an care include și o indemnizație lunară în cuantum de 3,4 ISR”, potrivit proiectului de lege inițiat de Guvernul României și adoptat de Camera Deputaților, for decizional.

Actul normativ face mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor și susține demersurilor de adopție ale acestora, prin prelungirea valabilității atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani și revizuirea dispozițiilor referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoar, precum și reducerea termenelor în care instanța de judecată trebuie să soluționeze cauzele pe care le presupune finalizarea unei adopții, prin reducerea termenului de apel la 5 zile de la 30 de zile cât este în prezent.

De asemenea, proiectul de lege reduce termenul în care un copil devine eligibil pentru adopția internațională de la 2 ani la 1 an.