Iohannis a promulgat o modificare a legii pentru descoperirea și sancționarea faptelor de corupție

Publicat: 26 07. 2019, 18:58

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii pentru completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, potrivit unui comunicat remis, vineri, Mediafax, de către Administrația Prezidențială.

În Legea pentru modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „(2) În sensul prezentei legi, operațiunile financiare constau în operațiuni care antrenează circulația de capital, operațiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operațiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare și cele asimilate acestora, tranzacții comerciale interne și internaționale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerț, operațiunile financiare trebuie să constituie o acțiune de intermediere în circulația bunurilor făcută în mod organizat și sistematic, în scopul obținerii de profit”.

Pe 5 iunie, Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR prin care reclamă că proiectul adoptat de Parlament nu este pus în acord cu o decizie anterioară a CCR. Prin urmare legea adoptată de Parlament a fost declarată constituțională de către judecătorii Curții.

Pe 25 septembrie 2018, CCR a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse Legii privind prevenirea faptelor de corupție.