Iohannis a vrut să o decoreze post-mortem pe Regina Ana. De ce s-a opus Casa Regală

Publicat: 05 08. 2016, 15:28
Actualizat: 05 08. 2016, 20:47

„Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat în mod clar intenția de o decora pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem a membrilor săi”, potrivit surselor din Administrația Prezidențială. Decorarea Reginei Ana ar presupune onoruri acodate potrivit regulamentelor militare, nu funeralii naționale, au mai precizat sursele menționate.

Potrivit Casei Regale, statul român nu a oferit nicio distincție Reginei Ana în cei 92 de ani de viață.

Executivul a aprobat în ședința de miercuri Hotărârea de Guvern privind declararea zilei în care va fi înmormântată Regina Ana, 13 august, zi de doliu național pe teritoriul României.

”Nu vor fi funeralii de stat pentru că nu se poate. Regina Ana nu a avut cetățenie română, ci doar britanică și franceză. Oricum nu s-au luat în considerare funeralii naționale, ci doar declararea zilei de 13 august drept zi de doliu național”, explicau pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Casa Regală a României a anunțat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neînsuflețit urmând să fie adus în țară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleș (9 august) și la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.