Iohannis: Din 14 septembrie începe școala. Majoritatea elevilor merge efectiv la școală

Publicat: 05 08. 2020, 18:44
Actualizat: 06 04. 2021, 17:40
Iohannis: Din 14 septembrie începe școala. Majoritatea elevilor merge efectiv la școală / Sursă FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că anul școlar va începe în 14 septembrie, urmând ca majoritatea elevilor să meargă „efectiv” la școală.

Președintele spune că au fost elaborate 3 scenarii

Potrivit lui Klaus Iohannis, au fost elaborate trei scenarii, legate de numărul bolnavilor din localitățile în care se află școlile.

„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”, a afirmt președinte României, Klaus Iohannis.

„Scenariul galben” înseamnă că între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile.

„Scenariul roșu” când au apărut mai mult de 3 bolanvi în localitatea respectivă.

„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

„Punem accent pe învățământ de calitate și sănătatea elevilor, iar învățământul online vine să completeze învățământul, acolo unde nu se pot ține cursuri în mod fizic. Decizia se ia pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii, inspectoratului școlar și împreună cu comandamentul județean. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele viitoare și vor fi făcute publice toate aceste date”, a mai declarat președintele.

Iohannis, despre elevii bucureșteni

Președintele a subliniat că Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Potrivit aecstuia, cele mai multe localități românești sunt încadrate în același scenariu verde.

„Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localități, la nivelul acesta, sunt în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care azi s-ar încadra în scenariul roșu”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Scenariul verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană, în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19, a explicat Iohannis.