Klaus Iohannis, declarații despre începerea anului școlar: „Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis la nivel local. Au fost elaborate trei scenarii”/ S-a decis cine va merge la școală și cine va învața online

Președintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o conferință de presă după discuțiile la care i-a invitat pe premier, vicepremier, opt miniști și pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, pentru a contura scenarii privind începerea anului școlar.

Principalele declarații susținute de șeful statului, având că tema începerea anului școlar:

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, ministrul Sănătății și secretarii de stat având ca tema începerea anului școlar în vreme de pandemie. S-au luat câteva decizii și o să va comunic datele cele mai importante”.

Klaus Iohannis: „Pe 14 septembrie începe anul școlar preuniversitar”

„Primul lucru important pentru elevi, părinți și societate în general. Pe 14 septembrie începe anul școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Pentru a ține cont de impactul virusului au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate, criterii care vor fi folosite pentru impactul pandemiei asupra școlilor”.

Klaus Iohannis: „Au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”

  • „Scenariul verde, înseamnă că în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, cu Covid-19
  • Scenariul galben, înseamnă că în localitatea respectivă este depistată în medie, zilnic cu coronavirus, între 1-3 persoane
  • Scenariul roșu, înseamnă că în media ultimelor zile, au apărut mai mult de 3 noi bolnavi în localitatea respectivă

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală”.

Klaus Iohannis: „Felul în care va funcționa fiecare unitate scolară va fi decis la nivel local”

„Foarte important și rețineți această chestiune . Felul în care funcționa fiecare unitate școlară va fi decis la nivel local. Decizia se descentralizează la nivel de județ și se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul 1 (verde, cu risc mic; scenariul 2  (galben, cu risc mediu) sau scenariul 3 ( roșu, cu risc ridicat)”. 

Cine va lua decizia alegerii unuia dintre scenarii?

„Comandamentul județean pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se  merge pe scenariul 1, verde -toți elevii merg la școală, dacă se merge pe scenariul 3, roșu-elevii stau acasă, sau scenariul 2, galben, o parte dintre activități se desfășoară la școală, iar o parte se țîn acasă, online.

Se ține cont de situația concretă din localitate, chiar și din școală și vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate școlară în parte”.

Cine merge la școală și cine învață online?

„Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic depistat cu coronavirus sau deloc în localitatea respectivă. Scenariul roșu, un număr mai mic de 3 persoane în ultimele zile si nu se face școală fizic, se învață online

Scenariul galben înseamnă că cei din grădinițele și elevii din școala primară merg la școală, clasele V-XII merg la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii merg sau nu fizic  în unitatea de învățământ, pentru a face loc pentru cei care vin la școală.

Important de știut: învățământ online e acceptat că invatatamant normal, se preda materie. Învățământ online e acceptat ca formă de învățământ. În pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme: norme de distanțare, igienă, dezinfecție și multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare.

Anul școlar va începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor vor merge la școală. Punem accent pe învățământ de calitate și sănătatea elevilor, iar învățământul online vine să completeze învățământul, acolo unde nu se pot ține cursuri în mod fizic. Decizia se ia pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii, inspectoratului școlar și împreună cu comandamentul județean pentru Situații de Urgență. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele viitoare și vor fi făcute publice toate aceste date”, a declarat Klaus Iohannis recent.

 

La sedință au fost invitați prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Iohannis: „Sper că reuşim să conturăm câteva scenarii”

Discuția cu miniștri privind începerea anului școalar fusese anunțată chiar de președinte, în timpul conferinței de presă de miercurea trecută, 29 iulie, după o ședință cu premierul și mai mulți membri ai cabinetului Orban, pe tema fondurilor europene.

Anunțul a fost făcut în contextul întrebării privind situația incertă a debutului anului școlar și când a fost rugat să comenteze dacă este de părere că noul an școlar se poate deschide în condiții de siguranță, pentru elevi, pentru părinți, pentru profesori.

„Evident că această situație a deschiderii noului an școlar și, implicit, a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu conducerea Ministerului Educației, cu specialiști, cu alți membri din Guvern cu atribuții pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației și mai mulți miniștri pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că reuşim să conturăm câteva scenarii care pot fi comunicate pe urmă public. Deci, daţi-mi voie să vă dau săptămâna viitoare câteva răspunsuri, mult mai in extenso”, a spus președintele.

„Dar ce pot să vă spun acum, școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea, asta este clar. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online și atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau un sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două și va fi comunicat publicului”, a anunțat atunci șeful statului.

Și premierul a precizat, luni, că se lucrează încă la o analiză privind scenariile pentru începerea școlii. „Școala va începe în condițiile pe care ni le va permite evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt. Suntem într-o analiză foarte serioasă, nu pot crea o previziune azi, care să fie modificată în funcție de evoluția epidemiei. Pregătim deschiderea școlii pentru orice scenariu posibil. Când vom avea toate datele pentru a furniza o informație corectă care să permită elevilor, profesorilor, părinților să se pregătească pentru noul an școlar. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august”, a explicat Ludovic Orban.

A MURIT! Stirea care a socat Romania: Doamne, de ce nu m-ai luat pe mine...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Cum obții ajutor social și ce se va întâmpla cu el în 2021
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Șeful statului a decis
Investitorii germani atenţionează: România nu îşi permite să mărească pensiile cu 40% acum
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
A MURIT! Stirea care a socat Romania: Doamne, de ce nu m-ai luat pe mine...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Schimbare importantă pentru români: Klaus Iohannis a promulgat legea!
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide