Ion Iliescu declară război vârstei din buletin. Ce dorință și-a pus fostul președinte la împlinirea a 90 de ani

Publicat: 03 03. 2020, 10:09
Ion Iliescu, fostul președinte al României

Primul șef de stat din România democrată, Iliescu a condus țara în trei rânduri. Mai întâi, ca lider al CFSN, a fost președinte între 22 decembrie 1989 și 1992, iar primul mandat de președinte ales cuprinde perioada 1992 – 1996. Au urmat patru ani de „Opoziție”, după care Iliescu revine la Cotroceni, pentru al doilea și ultimul mandat (2000-2004).

Până în 2008, Ion Iliescu a fost senator din partea Partidului Social Democrat, iar ulterior a devenit președinte de onoare al partidului, scrie cancan.ro.

La 90 de ani, Iliescu, primul președinte din istoria țării care atinge această vârstă, este cel mai bătrân dintre foștii șefi de stat. Apropiații spun că Ion Iliescu își poate propune să atingă suta de ani, la cât de atent este cu sănătatea sa.

Ion Iliescu a fost membru al Partidului Comunist Român, în rândurile căruia a intrat în 1953, și a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965. La Revoluție, a fost președintele Frontului Salvării Naționale, ulterior al Consiliului Frontului Salvării Naționale.

În prezent, este învinuit în dosarul mineriadei, fiind cercetat pentru infracțiuni contra umanității. Procurorii au investigat rolul jucat de Ion Iliescu în evenimentele din 1990, în care minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma, au descins în București, înnobușind sub ploaia loviturilor manifestațiile antiguvernamentale din Piața Universității.