Istoricul Dinu C. Giurescu, operat pe cord deschis

Publicat: 06 08. 2014, 12:43
Actualizat: 23 10. 2014, 06:57

Operația a durat 12 ore și a fost realizată la începutul săptămânii trecute deo  echipa chirurgicală condusă de conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, medic primar de Chirurgie Cardiovasculară, șeful secției de chirurgie cardiovasculară din cadrul spitalului Sanador.

Medicii spun că operația este o premieră la nivel național, academicianul fiind  cel mai în vârstă pacient care a suferit această intervenție chirurgicală. „Ne bucurăm că am reușit să finalizăm cu succes operația, acest lucru fiind posibil datorită aparaturii performante de care dispunem și a experienței echipei chirurgicale care s-a ocupat de acest caz.” a declarat medicul Horațiu Moldovan.

Potrivit medicilor, academicianul suferea de disecție acută de aortă, o situație clinică în care cel mai important vas de sânge din organism – artera aortă, care pleacă de la inima și hrănește cu sânge întregul organism, se fisurează, punând în pericol viața pacientului.

Medicii spun că pacientul trebuia operat de urgență, iar operația a constat în înlocuirea arterei aorte la ieșirea ei din inima și a arterelor carotide care alimenteaza creierul.

Operația este considerată cea mai complexă în patologia cardiovasculară a adultului și presupune utilizarea circulației extracorporale, răcirea pacientului în hipotermie profundă  la 18 – 20 grade, perfuzia separată a creierului cu mașina de circulație extracorporală și înlocuirea acestui vas de sânge major cu o proteză vasculară.

Medicii spun că întregul  proces a durat 12 ore și a decurs normal. Starea de sănătate a pacientului este bună și în prezent se află în recuperare, în secția de terapie intensivă.