Judecătorii ÎCCJ vor amendarea legii privind Secția de anchetă și să se pensioneze anticipat

Publicat: 29 11. 2019, 21:22

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a întrebat pe judecătorii ÎCCJ să se pronunțe referitor la pensionarea anticipată, la compunerea completurilor de apel la instanțele inferioare, la durata INM și la funcționarea Secției Speciale.

În acest context au fost consultați toți judecătorii ÎCCJ prin intermediul președinților de secție. Aceștia au comunicat adresa MJ către judecători și au avut loc și discuții individuale.

În urma centralizării rezultatelor, majoritatea opiniilor exprimate au fost de menținere a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților.

În privința Secției Speciale, cele două întrebări ale ministrului au fost dacă se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante și dacă se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume.

Magistrații Instanței Supreme au spus că vor amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ, dar nu spun în ce fel.

Răspunsul a fost transmis către Ministrul Justiției.