Klaus Iohannis, despre eventualele probleme cauzate de majorarea pensiilor cu 40%: „Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute”

Publicat: 19 10. 2020, 19:34
Actualizat: 06 04. 2021, 15:35
Klaus Iohannis, despre eventualele probleme cauzate de majorarea pensiilor cu 40%: „Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute”
Întrebat în cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, dacă România ar putea să piardă bani europeni în condițiile în care va majora pensiile cu 40%, președintele Klaus Iohannis a răspins că „ riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute, o acțiune bugetară responsabilă.”

Klaus Iohannis: „ Comisia citește cu mare atenție tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere”

„Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute, o acțiune bugetară responsabilă. Criza economică este un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, e evident că anumite cheltuieli trebuie făcute – spitalele, medicii, tablete pentru elevi, dar multe cheltuieli pot fi amânate până se îmbunătățește situația. Dacă nu va fi așa, cu siguranță vom intra într-o procedură specială cu un rating în scădere iar Comisia citește cu mare atenție tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Președintele României, despre evoluția pandemiei: Trebuie să acționăm acum, deciziv!

„Din nefericire, așa cum se întâmplă peste tot în Europa, și noi ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureștiul în scenariul roșu. Alte județe sau localități sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecțiilor. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. Este de neînțeles, că deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări. Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comuncarea clară și unitara a decizilor, informarea din timp, și predictibilitatea atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor. Presiunea pe spitale, și în special pe secțiile de terapie intensivă, a crescut la cote uriașe, și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, deciziv, pentru a reduce din povara de pe umeri sistemului medical. Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătate și viața noastră. În primăvara acestui an, noi, românii, prin eforturi mari și sacrificii deloc ușoare, am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună”, a declarat Klaus Iohannis.