Klaus Iohannis, despre licitația pentru 5G cu un singur furnizor, Huawei: Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate

Publicat: 20 12. 2019, 15:23

„Există un singur provider – Huawei, ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta susține că a fost de acord cu Guvernul ca România să aștepte până când și alte companii se pot prezenta la licitația pentru 5G.

„Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 și 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate națională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate și a recomandat aliaților să renunțe la utilizarea acestora.

Președintele Iohannis a semnat un memorandum cu președintele american, Donald Trump, în privința evaluării furnizorilor de echipamente. Inițial s-a luat decizia de a-l menține „strict secret” și de a-l transpune așa în legislația primară, după cum explica Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, la acel moment. „Acel memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau pași care să urmeze de schimbare în legislația primară din România. (…) Eu știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret”, a declarat la sfârștitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.