La Galați, pompierii sting incendiile „cu țârâita”. De ce le-a instalat primăria APOMETRE

Publicat: 26 06. 2015, 20:27
Actualizat: 02 09. 2019, 20:48

De când au fost instalate apometrele, pompierii se gândesc de două ori înainte să umple mașinile de intervenție, informează știrileprotv.ro. Facturile de la firma locală de furnizare a apei sunt redirecționate către Primărie, chiar dacă legea 307 prevede că apa folosită pentru stingerea focului e cu titlu gratuit, pentru pompieri, după cum precizează maiorul Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Cine plătește însă facturile? „Este o plata pe care o facem in baza legii de organizare si functionare a serviciului de stingere a incendiilor, dar si a unui regulament cadru care stipuleaza modul in care se organizeaza serviciile de utilitati publice”, a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

„Cantitatea de apa folosita de ISU pentru stingerea incendiilor este taxata primariei. Anul acesta, la sase luni, valoarea facturilor este de o mie cinci sute de lei”, a spus, la rândul său, Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apa-Canal Galați.

Apa folosită de pompieri este contorizată ca și cea consumată de fântânile arteziene. În hotărârea de Guvern nr. 1490 din 2004, pe care se bazează organizarea ISU, se precizează că: „In raport cu atributiile specifice, personalul are dreptul sa utilizeze gratuit apa, in conditiile legii, indiferent de sursa din care provine”.

foto: captură știrileprotv.ro