Laszlo Tokes: Reorganizarea Transilvaniei ar fi similară cu planul lui Ceaușescu de sistematizare. Ar distruge toată țara

Publicat: 11 03. 2018, 13:28

Tokes Laszlo a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că s-au făcut pași importanți în acest an privind autonomia, toate partidele maghiare din România, organizațiile civice și bisericile istorice din Transilvania susținând autodeterminarea maghiarimii.

„Continuăm politica de autodeterminare în Transilvania, respingând acuzația de separatism accentuată față de noi. Comemorarea de sâmbătă de la Târgu Mureș a fost și un fel de protest față de proiectul de regionalizare artificială a României, ar fi catastrofă restructurarea Transilvaniei în mod artificial și ar fi similară cu planul de sistematizare al lui Ceaușescu, care ar fi distrus Transilvania și întreaga țară. Am dorit să susținem autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia pe mai multe niveluri a maghiarilor din Transilvania. S-au făcut pași importanți privind autonomia în acest an, toate partidele maghiare din România și organizațiile civice susțin autodeterminarea maghiarimii, fiind sprijinite și de bisericile istorice din Transilvania”, a spus Tokes.

Acesta a precizat că CNS, CNMT și PPMT doresc o autonomie completă pentru comunitatea maghiară dn Transilvania și ca UDMR să susțină și practic, nu doar declarativ, autonomia în Parlament.

„Dorim ca UDMR să susțină proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc depus anul trecut”, a mai spus Tokes Laszlo.