Legea Pensiilor, MODIFICATĂ. Cu cât va CREȘTE Valoarea Punctului de Referință, după discuțiile cu SINDICATELE

Publicat: 09 10. 2018, 18:54

Surse din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) au declarat, pentru Mediafax, că Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată și în funcție de „creșterea reală a câștigului salarial brut realizat”.

Astfel, începând cu anul 2022, „valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”, au precizat sursele.

O altă modificare vizează comisionul de 0,5 % pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie să-l achite către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Proiectul Legii Pensiilor prevedea, încă din formă pusă în dezbatere publică, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii să plătească un comision de 0,5% către Casa de Pensii.

Comisionul pentru transferul banilor nu va fi suportat de salariați

„În condițiile în care Casa Națională de Pensii face toată operațiunea de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, este normal să ia măcar 0,5% din acest procent de transfer, care este de 2,5%. Atenție, nu vor fi afectate pensiile celor care sunt la Pilonul II, acesta se ia din comision”, explica, în luna august, Olguța Vasilescu.

După dezbaterea publică, sindicatele au solicitat să se specifice clar în lege că acest comision nu va fi suportat de salariat.

„Comisionul de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat se suportă din veniturile administratorilor”, se arată în modificarea proiectului.

Reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii 

De asemenea, potrivit surselor Mediafax, o altă modificare se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiții deosbite. Astfel, pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni.

Ministrul Lia Olguța Vasilescu a prezentat, în luna august, proiectul noii legi a pensiilor, precizând că vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim. O schimbare importantă se referă la reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare pentru mamele care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut trei copii, până când aceștia au împlinit vârsta de 16 ani. Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizația socială minimă, în loc de pensie.