Lista proiectelor mari ale Capitalei UMFLATE PRIN ACTE ADIȚIONALE. Cum se câștigă o licitație oferind prețul cel mai mic și cerând apoi „supliment”

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:26

De pe planșetele proiectanților și până la finalizare, lucrărilede construcții comandate de Primăria Capitalei ajung să își dublezecosturile. Scumpirile au ca bază legală acte adiționale încheiatede cele mai multe ori pentru așa-zise „lucrări ascunse”. Cu câtlucrările de execuție se întind pe ani mai mulți cu atât numărulactelor adiționale este mai mare. Este cazul Stadionului LiaManoliu, Pasajului Basarab, al lucrărilor de construcții pentrureabilitarea sistemului rutier pe Calea Moșilor sau, mai recent, asupralărgirii șoselei Pipera.

Act adițional de 9 milioane de euro pentru supralărgireaȘoselei Pipera

Cea mai recentă scumpire cu act adițional a fost făcută pentrulucrările de construcții la supralărgirea șoselei Pipera.

• Contractul inițial de26,5 milioane de euro a fost suplimentat cu încă 9 milioane deeuro.
• Lucrările deconstrucții au început în martie 2010 iar actul adițional a fostsemnat pe 28 februarie 2011.

Licitația pentru lucrările de construcție a fost câștigată în2009 de firmele PA&Co Internațional SRL și F Kirchoff StreinbauGmbH Co KG cu o ofertă considerată „cea mai avantajoasă din punctde vedere economic”. Motivația pentru care valoarea lucrărilor s-asuplimentat cu 9 milioane de euro a fost că s-a dat peste nișterețele edilitare care acum trebuie deviate. Lucrările deconstrucții vizează supralărgirea Șoselei Pipera la șase benzi decirculație pe tronsonul Calea Floreasca – Calea București-Constanțași construcția unui pasaj suprateran. Pasajul va realiza trecereadenivelată a intersecției Șoseaua Pipera cu Barbu Văcărescu.Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inspectat ierilucrările și a promis că acestea vor fi finalizate până laînceputul lunii octombrie.

Pasajul Obor, scumpit „din eroare” cu 4,1 milioane deeuro

Inițial, Primăria Capitalei a anunțat că lucrările demodernizare pentru Pasajul Obor costă 12 milioane de euro. Acesteaau început în 2007 și s-au finalizat în mai 2008.

• În 2009 actuladițional prin care Pasajul Obor s-a scumpit cu încă 4,1 milioanede euro este publicat pe site-ul guvernamental de licitații.

Explicația oferită de primarul general al Capitalei, SorinOprescu, a fost că scumpirea nu se referă la o lucrare nouă, ci laun act adițional. „Dintr-o regretabilă eroare a unuia dintreangajații Direcției de Achiziții Publice a Primăriei MunicipiuluiBucurești, anunțul privind publicarea unui act adițional, încheiatanul trecut ( 2008-n.r.) pentru lucrarea de reabilitare a PasajuluiObor și plătit în același an, a fost postat cu întârziere. Estevorba despre un act adițional încheiat și derulat de fostaadministrație a PMB”. Lucrările de modernizare la Pasajul Obor aufost începute și finalizate în timpul mandatului fostului primargeneral al Capitalei, Adriean Videanu. Pasajul are acum patru benzide circulație și a fost refăcut pentru fluidizarea traficului.

Pasajul Basarab, de peste trei ori mai scump prin șaseacte adiționale

• Inițial, PasajulBasarab trebuia să coste 60 de milioane de euro. Lucrarea s-alungit și lățit, până când a sărit de 200 milioane de euro.

• Penultimul actadițional care a umflat prețul a fost încheiat în septembrie 2010.Atunci pasajul s-a scumpit cu 60 de milioane de euro și s-a făcutcu acordul consilierilor municipali.

Mădălin Dumitru, directorul Direcției Infrastructură din cadrulPrimăriei Capitalei, a explicat de ce mai era nevoie de încă 60 demilioane de euro. „S-a schimbat încadrarea gradului de riscseismic. A fost nevoie să se folosească materiale de o calitatesuperioară, respectiv beton și armătură. A crescut și lungimeapodului hobanat. Inițial acesta ajungea până la Orhideea, iar acumtrece Dâmbovița”, a spus Mădălin Dumitru. Chiar și primarulgeneral, Sorin Oprescu, a avut o explicație. „În 2008, când amvenit eu la primărie, lucrările la pasajul Basarab începuseră, darpe un alt amplasament decât prevedea proiectul”. Trei luni maitârziu, pentru continuarea lucrărilor de construcții s-a maiîncheiat încă un act adițional prin care valoarea lui a crescut cuîncă 17 milioane de euro. Explicația municipalității pentru cel deal șaselea act adițional a fost că banii sunt necesari pentruexecutarea unor lucrări care nu au fost cuprinse în contractulinițial. Lucrările se referă la iluminatul public și celarhitectural, amenajarea zonei Gara de Nord, sau pentru trotuarelerulante. Pasajul Basarab ar fi trebuit deschis traficului lasfârșitul lunii martie. Cu câteva zile înainte de marele eveniments-a ajuns la concluzia că mai trebuie montați și niște senzoripentru cutremur iar inaugurarea se va face numai după ce vor fimontate șinele de tramvai. Nu s-a specificat data la care pasajulva fi terminat.

Stadionul Lia Manoliu s-a scumpit prin trei acteadiționale

Stadionul Lia Manoliu aproape și-a dublat costurile prin treiacte adiționale.

• Potrivit PrimărieiCapitalei, valoarea inițială a contractului a fost de 411 milioanede lei, adică 100 de milioane de euro fără TVA.

• Prima scumpire s-afăcut pe 10 august 2009 când printr-un act adițional costurile aucrescut cu 6,3 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane deeuro. De atunci au mai fost semnate încă două acte adiționale,ajungându-se la o valoare totală a costurilor de execuție de 614,2milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 153 milioane deeuro.

Scumpirile prin acte adiționale au fost justificate demunicipalitate astfel. „Primul act adițional s-a încheiat după ces-a constatat că nivelul pânzei freatice a crescut cu 50 decentimetrii în ultimii patru ani”. Cel de al doilea act adiționals-a încheiat pentru „proiectarea și realizarea acoperișuluiretractabil” iar ultimul act adițional a fost necesar „pentruimplementarea cerințelor UEFA”.

În Marea Britanie, constructorii Stadionului Olimpic din Londraau sărbătorit săptămâna aceasta aplicarea ultimei parcele dingazon. Stadionul de 80.000 de locuri, care va găzdui JocurileOlimpice din 2012, a fost ridicat în doar trei ani, cu o lună maipuțin decât se preconiza. De asemenea, s-au economisit 11,5milioane de euro, arena costând 540,5 de milioane de euro.

Calea Moșilor s-a scumpit de două ori

Lucrările de reabilitare la Calea Moșilor din Capitală s-auscumpit de două ori prin două acte adiționale. Inițial, valoarealucrărilor a fost de 50 de milioane de euro. Un prim act adiționala mărit valoarea contractului cu 24 milioane de euro . Acesta a maifost urmat de încă unul, în valoare de 20 de milioane de euro. Înfinal valoarea contractului a ajuns la 94 de milioane de euro. Defiecare dată, actele adiționale au fost justificate prin „lucrăriascunse” descoperite în timpul celor executate pentru reabilitareainfrastructurii.

Explicația oficială a unui fenomen

Întrebat de gândul cum esteposibil ca toate lucrările importante ale Capitalei să fiesubestimate inițial, viceprimarul general al Capitalei, MirceaRaicu, a explicat: „Un act adițional se poate încheia atunci cândtrebuie făcută o reactualizare în funcție de coeficientul deinflație. Se mai pot încheia acte adiționale în cazul lucrărilorascunse. Vii și sapi și dai peste o conductă a Regiei deTermoficare care nu figura în planurile proiectantului. În acestcaz trebuie mutată conducta sau evitată . În această situațietrebuie făcută o schimbare de soluție. La Pasajul Basarab s-auschimbat normele seismice chiar în timpul lucrărilor deconstrucții. Proiectantul a fost nevoit să refacă toatecalculele”.

Raicu a mai spus că încheierea de acte adiționale este opractică absolut legală, dar în unele cazuri ar trebui analizatămoralitatea și oportunitatea. „De la caz la caz ar trebui analizatăoportunitatea. Există firme care câștigă licitațiile cu sume foartemici și apoi vin să încheie acte adiționale. Trebuie foarte binefundamentată această majorare de preț. Curtea de Conturi poate săimpute aceste majorări de preț celui care le-a aprobat. E un obiceiîn România să se ajungă de la simplu la dublu”. Întrebat dacăexistă suspiciuni legate de încheierea unor acte adiționale lamarile lucrări de investiții din Capitală, Mircea Raicu a răspuns:”Da, există la Stadionul Național și Pasajul Basarab. La stadions-a ajuns la o scumpire semnificativă, de la simplu la dublu.Guvernul a dat banii, dar va trebui să se constate și pe ce s-aucheltuit. Și la Pasajul Basarab prețul a crescut de la simplu ladublu”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
S-a anunțat deja NOUA PANDEMIE! Cum se manifestă virusul care amenință toată Planeta
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...