LUDOVIC ORBAN: Guvernul mărește fondul de garantare pentru IMM-uri și rambursează TVA. Până la ce sumă poate crește suma alocată creditelor

Publicat: 19 03. 2020, 10:36
Actualizat: 07 04. 2021, 03:14

Premierul Ludovic Orban a detaliat, într-o declarație de presă în sistem de videoconferință, măsurile adoptate pentru a susține angajații și angajatorii care resimt efectele economice ale pandemiei de coronavirus.

„Am decis prin Ordonanță de Urgență să majorăm plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în prima fază cu 5 miliarde, suntem pregătiți să plafonăm acest plafon cu încă 5 miliarde, dacă este necesar, și, de asemenea, dacă e necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare”, a declarat Ludovic Orban.

„Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru”, a spus premierul.

Dobânda pentru ambele produse este subvenționată în proporție de 100%.

De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credite, pentru cele până la 1 milion, și de 80% pentru cele de peste un milion

„Am stabilit cu ministrul Finanșelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxuri de capital, injecții de capital spre companii prin intermediul rambursării TVA, tocmai pentur a putea permite companiilor care își desfăcșoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare”, a declarat premierul.

Urmăriți declarațiile premierului, preluate în emisiunea Gândul Live: