Lukoil amenință cu închiderea rafinăriei de la Ploiești. Vicepreședinte: „A fost încheiată o înțelegere cu procurorii. Așteptăm acceptul conducerii”

Publicat: 08 10. 2014, 18:18
Actualizat: 02 02. 2019, 11:48

„Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulți bani aici”, a spus Nekrasov înt-o întâlnire cu presa.

El a adăugat ca marți a avut întâlniri cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Înțelegem foarte bine că ei (Dragnea și Nicolescu, n.r.) nu au cum să intervină într-o anchetă a procuraturii. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască în minus bugetul țării”, a adăugat Nekrasov.

El consideră că acuzațiile aduse rafinăriei sunt nefondate și a precizat că nu i s-a prezentat, de către procuratură, niciun document din care să reiasă vreun prejudiciu.

„Nu am văzut lucruri concrete, doar fraze generale”, a spus el, adăugând că a ajuns la o înțelegere cu procuratura, dar fără să ofere detalii.

„Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil își va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii”, a continuat Nekrasov.

Parchetul Curții de Apel Ploiești a făcut săptămâna trecută percheziții la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Luni, premierul Victor Ponta spunea că procurorul este suveran și independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluție legală care să permită sancționarea prsoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, dar și continuarea normală a activității și plata salariilor către angajați.

Sindicatul și directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activității și deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile angajaților, pot fi achiziționate materiale și pot fi plătiți furnizorii.