Mahler, afirmații îngrijorătoare: Faptul că tot mai mulți pacienți Covid suferă de forme grave ale bolii, poate să indice o modificare de agresivitate a acestui virus

Publicat: 28 08. 2020, 14:39
Actualizat: 06 04. 2021, 16:17
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Managerul Institutului Marius Nasta, avertisment dur: „Secția de ATI este plină, cazurile au vârste variate”

Managerul Institutului Marius Nasta atrage atenția cu privire la o posibilă creșterii a agresivității coronavirusului, în contextul în care  tot mai mulți pacienți COVID ajung la camera de gardă cu forme severe. Medicul Beatrice Mahler spune că mulți dintre pacienții infectați cu coronavirus au și patologie pulmonară cronică. 

În condițiile în care tot mai mulți pacienți dezvolă forme severe de Covid, medicul Mahler spune că există o posibilitate să vorbim despr eun indice de modificare a agresivității bolii.

„Marea majoritate a pacienților care se prezintă au același tip de comorbidități – pacienții cu boli cardiovasculare, cu obezitate și diabet sunt supuși unui risc major. În Institutul Marius Nasta, o mare parte din pacienții COVID pozitivi au și patologie pulmonară cronică”, a spus Mahler la Digi24.

„Dacă e să ne uităm la profilul pacientului internat, pacienții din acest moment sunt în marea majoritate cu forme severe. Mai mult decât atât, ajung la camera de gardă pacienți suspecți cu saturații foarte mici (de oxigen, n.r.), care vin de la domiciliu cu forme severe. Acesta e un lucru care ne îngrijorează, pentru că poate să indice o modificare de agresivitate a acestui virus, pe care o percepem de la o zi la alta”, a adăugat aceasta.

Mahler: Lucrurile sunt cu atât mai sensibile pentru că urmează o toamnă în care nu ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri

Medicul a declarat că în cadrul Institutlui Marius Nasta, și după ce sunt testați negativ pentru coronavirus, pacienții care s-au confruntat cu forme severe rămân internați în secțiile de pneumologie, până la stabilizarea stării lor de sănătate

„Asta se datorează în primul rând insuficienței respiratorii care rămâne ca o formă cronică de boală. Sunt cazuri extrem de importante și provocatoare. Dacă în primel luni, mai, iunie, numărul acestor cazuri nu era foarte mare, asistăm în acest moment la o creștere îngrijorătoare a numărului acestor pacienți. Lucrurile sunt cu atât mai sensibile pentru că urmează o toamnă în care nu ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri. Ar fi bine să ne menținem la acest nivel, dar trebuie să ținem cont că numărul pacienților care vor avea sindroame respiratorii post-COVID va fi în creștere”, a mai spus Mahler.