GÂNDUL LIVE. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: COVID-19 este o loterie. Avem pacienți la Terapie Intensivă care nu au comorbidități | VIDEO

Publicat: 25/08/2020, 13:27
Actualizat: 25/08/2020, 14:52

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre situația pacienților diagnosticați cu COVID-19 internați în spitalul pe care aceasta îl conduce.

Ea spune că au existat destul de multe cazuri în care pacienții s-au prezentat în spital cu forme ușoare de COVID-19 și, la câteva zile, au ajuns în Terapie Intensivă.

De aceea, Beatrice Mahler susține că momentul în care boala se tranformă dintr-una ușoară într-una gravă este „o loterie”.

Totodată, medicul mai spune că din ce în ce mai mulți tineri ajung să aibă nevoie de asistență medicală din cauza acestei afecțiuni.

„La Institutul Marius Nasta am avut situații de tineri, grupa 20-30 de ani, care nu aveau comorbidități, care au venit cu forme ușoare, dar după două zile de evoluție au ajuns în Terapie Intensivă. Prin urmare, este absolut o loterie, aș putea spune, momentul în care o boală ușoară se transformă și necesită terapie intensivă. Nu contează vârsta și nu contează starea de sănătate. Este adevărat, predispoziția este mai mare la persoanele vârstnice care au comorbidități, dar în acest moment, de exemplu, în Terapie Intensivă avem pacienți între 40 și 70 de ani, dar marea majoritate sunt între 40 și 50 de ani. La 40-50 de ani vorbim de un adult în putere, care are încă foarte multe de oferit, prin urmare orice zi din viață e importantă și trebuie să o tratăm cu maximă atenție”, a declarat Beatrice Mahler la GÂNDUL LIVE.

Beatrice Mahler: Profilul pacienților s-a schimbat în ultimele săptămâni. Sunt mulți pacienți fără comorbidități la ATI

Specialistul a mai explicat că profilul pacienților s-a schimbat în ultimele săptămâni, iar acum sunt și pacienți fără comorbidități care au nevoie de terapie intensivă.

„Cu siguranță, marea majoritate a pacienților din ATI au comorbidități și cel mai frecvent este incriminată obezitatea și de cele mai multe ori, atunci când suntem doar supraponderali sau avem obezitate de gradul I nici măcar nu considerăm că am avea o problemă de sănătate. Pe lângă aceste cazuri sunt și pacienți care nu au comorbidități și ajung în Terapie Intensivă. Nu avem în acest moment studii în spate care să ne indice un anumit profil care să ne arate o predispoziție a pacienților către forme severe. Sunt necesare multe studii în acest sens pentru că știm ceva despre COVID, dar încă sunt multe aspecte care vor trebui elucidate. Important este să reținem că numărul de persoane care dezvoltă forme cu afectare pulmonară și forme care necesită oxigenoterapie este în creștere. Profilul pacientului s-a schimbat în ultimele săptămâni. Pacienții care ajung în Institut sunt pacienți care necesită o asistență medicală suplimentară”, a spus managerul Institutului Marius Nasta la GÂNDUL LIVE.

Beatrice Mahler a mai explicat că angajații Institutului Marius Nasta sunt epuizați, volumul de muncă fiind extrem de mare.

Ea a mai declarat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în toamnă, dar și a altor boli pulmonare cronice.

„Volumul de muncă s-a triplat, pentru că fiecare pacient necesită, pe lângă schema de terapie antivirală și tratament antiinflamator, anticoagulant și, nu în ultimul rând, suport psihologic, care este extrem de important. Este foarte dificil momentul acesta pe care îl traversăm. O parte dintre colegii mei au reușit să-și ia câteva zile de concediu. Cei care nu au reușit sunt epuizați. Problema e că nu întrevedem o scădere a numărului de cazuri, iar începerea școlii și luna octombrie ne vor pune într-o altă stare de suprasolicitare, pentru că ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri în toamnă. Ca să nu mai vorbim de acutizările la care ne așteptăm ale bolilor pulmonare cronice, ale tuberculozelor, care par că devin mai active și cancerele pulmonare care, din păcate, sunt prezente, iar starea pacienților care ajung cu cancer pulmonar la Institutul Marius Nasta nu este deloc una în fază incipientă”, a mai spus Beatrice Mahler.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția