Mall-mania, varianta românească. Cum au luat cu asalt cetățenii cel mai mare mall neterminat din România

Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 19:25

La 10 fix s-au deschis ușile mallului, eveniment întâmpinat demulțimea furioasă de afară cu un răcnet de eliberare: „Huoooo!”.Ușile batante s-au zguduit, agenții de pază cădeau secerați demulțimea care mânca din priviri orice afiș pe care scria”Reduceri”. Mallul, în care numai ieri s-au înghesuit 80.000 deromâni, este cel mai mare din țară, asta, pentru doar câțiva ani,când e anunțată finalizarea unuia și mai mare. Nici acesta nu efinalizat chiar în totalitate.

În euforia atacului, puțini cetățeni au văzut că pe acoperiș unciorchine de muncitori își făcea chiar și în ziua inaugurării delucru. Și ei se opriseră din treabă și își făceau cruci și scuipausemințe uitându-se ca la un film ciudat la mulțimea care seînghesuia în magazin. Citiți mai jos un reportaj despre asediul dinBerceni, dar și cum numai prin acest tip de centre comerciale dinCapitală trec într-un an 4 Românii.

Asaltul

Până la 10 fix, însă, mulțimile care acum se răspândeau peculoarele largi ale mallului fuseseră nevoite să aștepte în ploaiamăruntă care a căzut ieri dimineață în Berceni. Erau acolo câtevacete de elevi de liceu, pâlcuri de indivizi dubioși care își făceaude lucru pe lângă vreun gură-cască, două fețe bisericești careclătinau dojenitor din cap și sute de pensionari care se încălzeaucu gândul la excursia la Rio pe care o puteau câștiga la tombolăodată ce ar fi intrat înăuntru.

Culmea comerțului – bătaia pe pliante

Pe acoperișul mallului atârnau ciorchinele de muncitori careîncă mai aveau de lucru la finisările imensei clădiri. Își făceaucruci și scuipau semințe… Agitația de jos începea să crească.

Până la ora 10.00 se adunaseră mai bine de 1.000 de vizitatori.Bătrânii se lipiseră de ușă și nu se dădeau duși. Tinerii stăteaumai în spate, fotografiind mulțimea din față cu telefoanele mobile.Printre ei, muncitorii care lucrau la rigolele din fața mallului(momentan parcele de pământ acoperite cu nisip) răcneau: „pardon!”și făceau slalom cu gălețile printre oameni.

Odată ce mulțimea a intrat, au început să respire și ei mailiber. Cei mai fericiți au fost însă bodyguarzii. Unul mai cheliosle arăta colegilor săi ce le-ar fi făcut clienților care au forțatușa, dând niște pumni în aer.

Atacul clienților a fost urmat imediat de contraataculangajaților din mall. Sutele de clienți au fost întâmpinați de zecide distribuitori de fluturași și pliante. Dacă tinerii i-au evitatpreferând să intre în magazinele de haine, pensionarii s-au bătutpe pliante, pentru a evalua oferta înainte de a merge lacumpărături. Chiar și așa, într-un sfert de oră hipermarketul dinincinta mallului se umpluse până la refuz.Cozi imense s-au formatși în magazinele de electrocasnice care ofereau mari reduceri deprețuri.

Un mall în stare brută, cu muncitori care lucrează la”detalii”

Cei care veniseră la mall pentru a-l vizita și nu neapăratpentru a cumpăra ceva au fost însă nedumeriți de aspectul brut pecare îl avea. Primii clienți au găsit femeile de serviciu înăuntru,ștergând în grabă cu mopurile dârele de var. Zeci de muncitori încămai lucrau la ultimele detalii; montau coșurile de gunoi, văruiaumagazinele care însă nu s-au deschis, întindeau cablurielectrice…

În plus, mutarea mărfii în magazine lăsase urme grele pe gresiade pe culoarele mallului. Una din zece plăci era ba crăpată, baspartă de-a dreptul, iar chitul care ar fi trebuit să le țină înloc dispăruse din multe locuri. Mai mult, în unele părți aleimensei clădiri respirai mai mult praf decât aer.

Coada cea mai mare, la „tombola pentru Rio”

Vizitatorii continuau să sosească în valuri. Conform estimăriloradministratorilor mallului, 20.000 de persoane au trecut pragul SunPlaza în primele trei ore de la deschidere. Alte 60.000 erauașteptate până la sfârșitul zilei. Aparatele electrocasnice au fostcele mai cerute obiecte. Zeci de mușterii căutau ieșirea cu câte uncuptor cu microunde sau un aspirator la subraț. Alt succes au fostlenjeriile de pat care au umplut cărucioarele clienților. Însăcozile cele mai mari erau în jurul urnelor în care se puneaubilețelele pentru tombola al cărei mare premiu era excursia laRio.

Afară, alte mulțimi de oameni continuau să vină. Tramvaiul 34 șiautobuzul 232 care ajungeau acolo erau neîncăpătoare. Parcările seum­pluseră și ele.

Zona Big Berceni era împânzită de agenți de circulație care sedescurcau bine cu șoferii, dar nu le mai făceau față pietonilorcare goneau printre mașini spre mall.

INFOPLUS

20.000 de vizitatori au trecut pragul Sun Plaza înprimele trei ore de la deschidere

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...