Managerul de la „Marius Nasta”, despre selecția bolnavilor de Covid, internați la ATI: „E un schimb de pacienți cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie”

Publicat: 31 07. 2020, 14:35
Actualizat: 06 04. 2021, 18:00
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Managerul Institutului Marius Nasta, avertisment dur: „Secția de ATI este plină, cazurile au vârste variate”

La secția de terapie intensivă a Institutului „Marius Nasta”, se face o selecție a celor mai grave cazuri de coronavirus, în contextul în care de două săptămâni nu mai este niciun pat liber. „Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistență în terapie e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secție”, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului. 

La secția ATI este o situație delicată, întrucât locurile devin insuficiente. Imediat cum se eliberează un pat de terapie intensivă la „Marius Nasta”, se și ocupă cu un alt pacient. Managerul Institutului explică faptul că se realizaează un bilanț constant al internaților la ATI și se ia în calcul gravitatea stării în momentul în care un pacient  de la ATI este mutat pe secție pentru a-i face loc unui pacient care are nevoie mai mare să stea la terapie.

„Este îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri, cele mai multe sunt concentrate într-o anumită zonă a țării. Creșterea în București va duce cu siguranță și la creșterea numărului de pacienți care vor avea nevoie de asistență în ATI. E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar și de resursă umană specializată, care trebuie să fie și la nivelul asistentelor, nu doar a medicului. Este o situație delicată pentru care fiecare trebuie să devenim responsabili”., a declarat Beatrice Mahler. 

Beatrice Mahler: Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute

Managerul spune ce s-ar întâmpla în cazul în care nu se poate realiza niciun schimb între un pacient de la ATI și un pacient în stare gravă care are nevoie de ATI:

Acum, la avem paturi de ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute. Sunt pacienți pe secție care au nevoie de terapie intensivă și se face bilanț în fiecare moment. Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistență în terapie e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secție. E un schimb de pacienți cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie. În condițiile în care un pacient are nevoie de ATI, iar niciun pacient de acolo nu e suficient de stabil ca să fie admis pe secție, se ia legătura cu centrul operativ și cerem transferul în altă unitate. Până acum nu am avut această situație, până acum am putut continua terapia pe secție”, spune medicul.

Managerul face o radiografie a Institutului pe care îl conduce:

„La