Manifestații violente în Beirut. Forţele de ordine folosesc gaze lacrimogene împotriva protestatarilor

Publicat: 08 08. 2020, 19:59
Actualizat: 06 04. 2021, 17:30
Manifestații violente în Beirut. Forţele de ordine folosesc gaze lacrimogene împotriva protestatarilor / Sursă Foto: CNN

Forțele de securitate libaneze au tras mai multe runde de gaze lacrimogene spre protestatarii anti-guvern care se află pe străzile din centrul Beirutului, cerând ca Guvernul Libanez să răspundă după explozia de marți care a izbucnit în portul orașului, scrie CNN.

Mii de manifestanți prezenți pe străzi

Mii de manifestanți s-au strâns în Piața Martirului din Beirut, cerând „răzbunare” împotriva clasei conducătoare a politicienilor, răspunzători pe larg de explozia care a distrus mai multe zone din capitala Libanului.

Peste 100 de persoane au fost rănite în cadrul acestor proteste, inclusiv 22 care au fost transferate la spital, potrivit Crucii Roșii libaneze.

Răspunsul forțelor de securitate nu părea să îi disperseze pe mulți dintre protestatarii supărați.

O femeie care a căzut în timp ce a dat peste oamenii care alergau în direcția ei, a spus: „Au bombardat orașul nostru. Voi reveni înăuntru”, transmite CNN.

„Supraviețuiești unei explozii în Beirut doar pentru a fi înșelat”, a spus un bărbat prezent la protest.

Protestatarii au aruncat cu pietre în poliție.

„Am trăit războiul civil. Am fost strămutat, am trăit zile dure și ne-am pierdut deja casele în război. Ne-am gândit că așa a fost”, a spus Hayat Gharazeddine, 51. „Aceste zile sunt totuși mai rele decât războiul.”

Un fost muncitor din portul Beirut a dezvăluit ce se mai afla în depozitul cu nitrat de amoniu care a explodat

Un fost muncitor din portul Beirut susține că zeci de cutii cu artificii ar fi fost depozitate în acelaşi hangar în care se afla cantitatea uriaşă de nitrat de amoniu.

Tocmai acest lucru ar fi jucat un rol esențial în aprinderea subtanţei chimice care a cauzat exploziile uriaşe din Beirut, a declarat fostul muncitor din port, pentru The Guardian.

Yusuf Shehadi, fost lucrător în port, a explicat că armata libaneză le-a cerut muncitorilor să depoziteze chimicalele în hangarul numărul 12, chiar dacă au existat proteste din partea altor departamente guvernamentale.

„Ne-am plâns mult despre asta în ultimii ani. În fiecare săptămână, vameşii veneau şi ne spuneau despre nitratul de amoniu, la fel şi ofiţerii de securitate ai statului. Armata ne spunea că nu au alt loc în care să depoziteze nitratul de amoniu. Toată lumea voia să fie liderul, dar nimeni nu voia să ia o decizie reală”, a spus Yusuf Shedadi, care a emigrat în Canada, în luna martie.

În plus, în hangar se aflau cutii cu artificii, pe care vameşii le-au confiscat în 2009-2010, spune fostul muncitor. O a doua sursă a confirmat acceaşi ipoteză pentru media locală, citată de Mediafax.

Această variantă este plauzibilă, iar imaginile filmate la faţa locului confirmă că în locul exploziei se văd focuri de artificii.

Yusud Shedadi mai spune că foştii lui colegi lucrau la reparaţia unei porţi a hangarului cu o unealtă electrică.

„Asta a fost la ora 17 şi, după 30 de minute au observat fumul. Pompierii au venit, la fel şi cei de la securitate. Toată lumea a murit. Eu cred că lucrările de reparaţie au dus la această catastrofă”, a mai explicat acesta.