Un fost muncitor din portul Beirut a dezvăluit ce se mai afla în depozitul cu nitrat de amoniu care a explodat

Un fost muncitor din portul Beirut a dezvăluit ce se mai afla în depozitul cu nitrat de amoniu care a explodat
Un fost muncitor din portul Beirut a dezvăluit ce se mai afla în depozitul cu nitrat de amoniu care a explodat
Publicat: 08/08/2020, 09:59
Actualizat: 08/08/2020, 10:07

Un fost muncitor din portul Beirut susține că xeci de cutii cu artificii ar fi fost depozitate în acelaşi hangar în care se afla cantitatea uriaşă de nitrat de amoniu.

Tocmai acest lucru ar fi jucat un rol esențial în aprinderea subtanţei chimice care a cauzat exploziile uriaşe din Beirut, a declarat fostul muncitor din port, pentru The Guardian.

Yusuf Shehadi, fost lucrător în port, a explicat că armata libaneză le-a cerut muncitorilor să depoziteze chimicalele în hangarul numărul 12, chiar dacă au existat proteste din partea altor departamente guvernamentale.

„Ne-am plâns mult despre asta în ultimii ani. În fiecare săptămână, vameşii veneau şi ne spuneau despre nitratul de amoniu, la fel şi ofiţerii de securitate ai statului. Armata ne spunea că nu au alt loc în care să depoziteze nitratul de amoniu. Toată lumea voia să fie liderul, dar nimeni nu voia să ia o decizie reală”, a spus Yusuf Shedadi, care a emigrat în Canada, în luna martie.

În plus, în hangar se aflau cutii cu artificii, pe care vameşii le-au confiscat în 2009-2010, spune fostul muncitor. O a doua sursă a confirmat acceaşi ipoteză pentru media locală, citată de Mediafax.

Această variantă este plauzibilă, iar imaginile filmate la faţa locului confirmă că în locul exploziei se văd focuri de artificii.

Yusud Shedadi mai spune că foştii lui colegi lucrau la reparaţia unei porţi a hangarului cu o unealtă electrică.

„Asta a fost la ora 17 şi, după 30 de minute au observat fumul. Pompierii au venit, la fel şi cei de la securitate. Toată lumea a murit. Eu cred că lucrările de reparaţie au dus la această catastrofă”, a mai explicat acesta.

Cel mai recent bilanț arată 154 de morți și peste 5.000 de răniți, în urma exploziei de proporții din portul Beirut.

România trimite aproape opt tone de materiale medicale către Liban, după explozia din Beirut

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi trimise către Liban, sâmbătă, după explozia produsă la depozitul de azotat de amoniu din Beirut, în data de 4 august, a anunțat, vineri seara, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Țara noastră se află, astfel, printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, potrivit sursei citate.

Anchetatorii verifică dacă explozia din Beirut a fost rezultatul unui atac

Potrivit președintelui Libanului, Michel Aoun, anchetatorii cercetează dacă explozia devastatoare care a avut loc marți în Beirut ar fi putut fi cauzată de un factor extern, precum o cantitate de explozibil detonată voit.

Cauza exploziei nu este cunoscută

„Cauza nu a fost stabilită încă. Există posibilitatea unei interferenţe externe printr-o rachetă, o bombă ori altă acţiune”, a afirmat Michel Aoun vineri, scrie New York Times.

O sursă oficială familiară cu investigațiile inițiale a declarat pentru Reuters, miercuri, că lipsa de acțiune și neglijența au fost de vină pentru explozie, după ce problema a ajuns în fața mai multor comisii și judecători și „nimic nu a fost făcut” timp de ani de zile.

Totodată, se caută răspunsuri privind modul în care a fost posibilă stocarea a 2.750 tone de nitrat de amoniu atât de aproape de o zonă rezidenţială, în ciuda avertismentelor asupra riscului.

Aoun, care a promis o anchetă completă, a spus că 16 de oficiali portuari au fost reținuți ca parte a anchetei.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult