Manuscris cu calculele făcute de Einstein pentru teoria relativității, vândut pentru 11 milioane de euro la o licitație

Publicat: 24 11. 2021, 10:04
Sursă foto: Christie's

Un manuscris cu calcule făcute de Albert Einstein, în timp ce încerca să formuleze teoria relativității, a fost vândut la o licitație pentru 11 milioane de euro (13 milioane de dolari), scrie BBC.

Vânzarea a fost organizată de casa de licitații Christie’s din Paris și a doborât recordul pentru un document științific scris de mână.

Este unul dintre doar două manuscrise care arată lucrările fizicianului teoretician la marea sa descoperire științifică.

Teoria, publicată în 1915, a transformat înțelegerea omenirii despre spațiu, timp și gravitație. Documentul licitat a fost scris între 1913 și 1914 de Einstein și colegul său elvețian Michele Besso, care l-a și păstrat.

Casa de licitații Christie’s l-a lăudat pe Besso pentru că s-a gândit să păstreze manuscrisul. „Einstein este a păstrat foarte puține notițe, așa că simplul fapt că manuscrisul a supraviețuit și a ajuns la noi îl face deja extraordinar”, a spus Vincent Belloy, expert la casa de licitații.

Foile conțin calcule făcute cu un stilou negru și arată o serie de erori în călătoria pentru formularea teoriei. Christie’s a spus că vânzarea „a atras colecționari din întreaga lume care au recunoscut importanța documentului”. Cu toate acestea, cumpărătorul documentului de 54 de pagini nu a fost dezvăluit.

Teoria relativității a lui Einstein a aruncat lumină asupra formării universului, a planetelor și a găurilor negre. În luna mai, anul trecut, o scrisoare scrisă de Einstein care conține cea mai faimoasă ecuație a teoriei, E=mc², s-a vândut cu peste 1,2 milioane de dolari.