Mariana Drăgescu, fost pilot în „Escadrila Albă”, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani

Publicat: 26 03. 2013, 11:37
Actualizat: 26 03. 2019, 11:24

Comandorul în retragere Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară românească din cel de-al Doilea Război Mondial, supranumită „Escadrila Albă”, a încetat din viață, duminică, la vârsta de 100 de ani.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă, la 24 martie, a comandorului în retragere Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în „Escadrila Albă”, escadrila sanitară românească din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Dispariția sa lasă un gol imens în sufletele și inimile personalului Armatei României, fie că sunt sau nu membri ai Forțelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Drăgescu a reprezentat un simbol de curaj, dăruire și un exemplu de viață. Dumnezeu să o aibă în pace!”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

În 7 septembrie 2012, în ziua în care a împlinit vârsta de 100 de ani, ministrul Apărării a înaintat-o pe Mariana Drăgescu în gradul de comandor în retragere.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obținând al șaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale și Aeriene, în funcția de pilot. A fost mobilizată și, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din escadrila sanitară, supranumită „Escadrila Albă”, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.