Marinari turci, în grevă la bordul unei nave din Portul Constanța

Publicat: 03 10. 2013, 13:48

Comandantul și șeful mecanic al unei nave sub pavilion Kiribati, aflată în Portul Constanța, refuză să permită desfășurarea operațiunilor de descărcare a vasului pentru că nu și-au primit salariile de trei luni de la armatorul turc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nava „Baris” este încărcată cu îngrășământ chimic și este ancorată în dana 57 a Portului Constanța.

Reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, a declarat, joi, că armatorul turc are de plătit celor de pe navă aproximativ 35.000 de dolari, iar comandantul nu și-a mai dat acceptul ca vasul să fie descărcat.

„Comandantul, șeful mecanic și bucătarul nu și-au mai încasat salariile de trei luni. Aproximativ 25.000 de dolari. Mai sunt și alți marinari neplătiți de una sau două luni, unul dintre ei chiar din timpul contractului precedent. În total sunt de primit vreo 35.000 de dolari”, a spus Mihălcioiu.

Conform reprezentantului ITF în România, nu este prima dată când echipajul vasului se confruntă cu astfel de probleme

„Au mai fost astfel de probleme aproape în fiecare an din 2009 încoace. Și aici, la Constanța, și prin Israel”, a precizat Mihălcioiu.

Marinarii au cerut ajutorul ITF pentru rezolvarea acestei șituații, iar Adrian Mihălcioiu a precizat că a luat legătura cu armatorul turc pentru a găsi o soluție.

(Cătălin Legănel)