Mărturisirea unui tânăr vindecat de coronavirus, care a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus să plătească 2 teste de Covid: Cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta

Publicat: 01 08. 2020, 09:15
Actualizat: 06 04. 2021, 17:57

Deși medicii îi îndeamnă pe vindecații de Covid-19 să doneze plasmă, acest gest care poate salva vieți este împiedicat de protocoalele Centrelor de Transfuzii. Un tânăr de 33 de ani din Târgoviște a povestit cum nu a putut să doneze plasmă, întrucât nu și-a permis să plătească cele două teste de coronavirus, care i s-au cerut la Centrul de Transfuzii.

Tânărul din Târgoviște a povestit că a fost externat pe baza unor analize de sânge și nu avea cele două teste negative de Covid, care i se cereau la Centrul de Transfuzii. Astfel, pentru a dona, bărbatul ar fi trebuit să scoată din buzunar nu mai puțin de 600 de lei (cât costă două teste de Covid).

Prima neregulă cu care s-a confruntat George Rizea a fost inexistența unui aparat de separare a plasmei de sânge la Centrul de Transfuzie din Târgoviște. Totuși, bărbatul a fost dispus să meargă la București pentru a dona, însă s-a lovit de o condițe costisitoare și anume prezentarea a două teste Covid negative.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume”

„Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru. În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge – n.r.) pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a…cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a povestit George Rizea.

Prin aceste protocoale, statul își pune piedici singur, atrage atenția Gerorge Rizea, care a vrut să doneze plasmă, dar a fost pus în situația de a plăti pentru a face o faptă bună.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze”, a povestit Gerorge Rizea pentru Digi24.