Ce presupune tratamentul cu plasmă și cum îi poate salva pe bolnavii Covid-19. Soțul Andreeei Esca a fost unul din ei

Ce presupune tratamentul cu plasmă și cum îi poate salva pe bolnavii Covid-19. Soțul Andreeei Esca a fost unul din ei
FOTO: click.ro
Publicat: 22/07/2020, 11:45
Actualizat: 06/04/2021, 14:46

În cadrul interviului realizat pentru PROTV, Andreea Esca a mărturisit că ceea ce l-a salvat pe soțul ei, după îmbolnăvirea cu cea mai gravă formă a coronavirusului dintre membri familiei, a fost tratamentul cu plasmă, după ce organimsmul sau a reacționat violent într-un timp extrem de scurt. Deși, nu erau încrezători în procesul de transfuzie cu sânge, Andreea Esca a marturit că l-a sfătuit pe soțul sau să facă tratamentul cu plasmă, din cauza că starea de sănătatea se inrautatea.

Andreea Esca a declarat că organismul soțului ei, fără boli cronice și cu o viață sănătoasă, a reacționat violent într-un timp extrem de scurt, având nevoie de ventilație mecanică, moment în care nu mai putea vorbi și mărturisea că „a văzut iadul”.

Iată că Alex, bărbat de 50 de ani, fără boli cronice, cu o viață sanatatoasa, a făcut cea mai gravă formă dintre noi trei. Fiul meu mi-a dat un telefon și mi-a zis că l-au dus la Terapie Intensivă. Și în momentul ăla pur și simplu s-a dărâmat cerul peste mine. Pur și simplu nu înțelegeam, nu-mi venea să cred.  Simțeam că leșin și nu îmi dădeam seama cum putea organismul să cedeze așa de repede. (…). Organismul a reacționat violent într-un timp extrem de scurt și foarte repede a ajuns la Terapie Intensivă, unde a stat foarte multe zile, unde a avut nevoie de ventilație mecanică non-invazivă. A ajuns dintr-un om extrem de puternic și de sănătos, îmi spunea, atât cât mai putea să vorbească, până când a avut acea mască, practic nu mai ai cum să vorbești, dar atâta timp cât a putut să vorbească și să comunicăm, îmi spunea tot timpul:   «Nu mai pot, nu mai pot, este groaznic, cred că așa arată iadul. Nu mai pot»”.

În timp ce starea de sănătate se agrava, medicii i-au propus lui Alexandre Eram să fie tratat cu plasmă de sânge, în urmă căruia stătea de sănătate s-a îmbunătățit consederabil

„Aveam senzația că văd un film îngrozitor si mi doream să mă trezesc. Doar că situația se agrava, iar Alex îmi spunea că i se propune să facă transfuzie cu sânge, avea dubiile lui și i-am zis să o faca, pentru că vedeam că lucrurile nu merg foarte bine; am făcut foarte bine, pentru că a început considerabil să i se îmbunătățească starea de sănătate”  a declarat vedeta Protv.

Rezultatele tratamentului cu plasmă convalescentă sunt promițătoare, spune dr. Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”

Ce presupune tratamentul cu plasmă

Tratamentul cu transfuzie de plasma este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS. Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Un om care s-a vindecat de Covid19 trebuie să nu mai prezinte simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează pentru a beneficia de tratamentul cu plasmă. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

Cine poate beneficia de tratamentul cu plasmă

Categoriile de bolnavi care pot beneficia de noua terapie sunt specificate în documentul oficial al MS care reglementează colectarea și distribuția plasmei. Astfel, plasma poate fi administrată doar pacienților critici infectați și confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani. Ei trebuie să se încadreze și în alte criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al Ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean Brașov, i-a adresat, marți un apel ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Medicul cere să fie inițiat un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19, prin care testarea să fie gratuită pacientilor vindecați de COVID-19. Prin urmare, se va putea dona sânge care să fie folosit în tratarea cazurilor grave din întreaga țară.

Până acum, se știe public că au beneficiat de acest tratament arhiepiscopul Pimen, decedat ulterior.

Virgil Musta a declarat că tratamentul poate fi administrat și persoanelor care nu au o stare de sănătate gravă:

„Tratamentul nu este încă standardizat. Procedura de omologare este greoaie și îndelungată, dar fără ea, nu ai voie să folosești terapia decât la persoane aflate în stare foarte gravă. Din cauza aceasta se administrează doar lor, dar eu cred că ea ar avea efect și la persoane care nu sunt grave. De exemplu, când vedem că starea lor se înrăutățește, s-ar putea administra și mai devreme. Acest lucru urmează probabil să se aprobe dacă se văd rezultate bune în etapa de acum.”

Peste 30 de țări din lume folosesc deja plasma ca tratament experimental pentru bolnavii cu COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine