Ce presupune tratamentul cu plasmă și cum îi poate salva pe bolnavii Covid-19. Soțul Andreeei Esca a fost unul din ei

Ce presupune tratamentul cu plasmă și cum îi poate salva pe bolnavii Covid-19. Soțul Andreeei Esca a fost unul din ei
FOTO: click.ro
Publicat: 22/07/2020, 11:45
Actualizat: 06/04/2021, 14:46

În cadrul interviului realizat pentru PROTV, Andreea Esca a mărturisit că ceea ce l-a salvat pe soțul ei, după îmbolnăvirea cu cea mai gravă formă a coronavirusului dintre membri familiei, a fost tratamentul cu plasmă, după ce organimsmul sau a reacționat violent într-un timp extrem de scurt. Deși, nu erau încrezători în procesul de transfuzie cu sânge, Andreea Esca a marturit că l-a sfătuit pe soțul sau să facă tratamentul cu plasmă, din cauza că starea de sănătatea se inrautatea.

Andreea Esca a declarat că organismul soțului ei, fără boli cronice și cu o viață sănătoasă, a reacționat violent într-un timp extrem de scurt, având nevoie de ventilație mecanică, moment în care nu mai putea vorbi și mărturisea că „a văzut iadul”.

Iată că Alex, bărbat de 50 de ani, fără boli cronice, cu o viață sanatatoasa, a făcut cea mai gravă formă dintre noi trei. Fiul meu mi-a dat un telefon și mi-a zis că l-au dus la Terapie Intensivă. Și în momentul ăla pur și simplu s-a dărâmat cerul peste mine. Pur și simplu nu înțelegeam, nu-mi venea să cred.  Simțeam că leșin și nu îmi dădeam seama cum putea organismul să cedeze așa de repede. (…). Organismul a reacționat violent într-un timp extrem de scurt și foarte repede a ajuns la Terapie Intensivă, unde a stat foarte multe zile, unde a avut nevoie de ventilație mecanică non-invazivă. A ajuns dintr-un om extrem de puternic și de sănătos, îmi spunea, atât cât mai putea să vorbească, până când a avut acea mască, practic nu mai ai cum să vorbești, dar atâta timp cât a putut să vorbească și să comunicăm, îmi spunea tot timpul:   «Nu mai pot, nu mai pot, este groaznic, cred că așa arată iadul. Nu mai pot»”.

În timp ce starea de sănătate se agrava, medicii i-au propus lui Alexandre Eram să fie tratat cu plasmă de sânge, în urmă căruia stătea de sănătate s-a îmbunătățit consederabil

„Aveam senzația că văd un film îngrozitor si mi doream să mă trezesc. Doar că situația se agrava, iar Alex îmi spunea că i se propune să facă transfuzie cu sânge, avea dubiile lui și i-am zis să o faca, pentru că vedeam că lucrurile nu merg foarte bine; am făcut foarte bine, pentru că a început considerabil să i se îmbunătățească starea de sănătate”  a declarat vedeta Protv.

Rezultatele tratamentului cu plasmă convalescentă sunt promițătoare, spune dr. Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”

Ce presupune tratamentul cu plasmă

Tratamentul cu transfuzie de plasma este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS. Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Un om care s-a vindecat de Covid19 trebuie să nu mai prezinte simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează pentru a beneficia de tratamentul cu plasmă. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

Cine poate beneficia de tratamentul cu plasmă

Categoriile de bolnavi care pot beneficia de noua terapie sunt specificate în documentul oficial al MS care reglementează colectarea și distribuția plasmei. Astfel, plasma poate fi administrată doar pacienților critici infectați și confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani. Ei trebuie să se încadreze și în alte criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al Ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean Brașov, i-a adresat, marți un apel ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Medicul cere să fie inițiat un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19, prin care testarea să fie gratuită pacientilor vindecați de COVID-19. Prin urmare, se va putea dona sânge care să fie folosit în tratarea cazurilor grave din întreaga țară.

Până acum, se știe public că au beneficiat de acest tratament arhiepiscopul Pimen, decedat ulterior.

Virgil Musta a declarat că tratamentul poate fi administrat și persoanelor care nu au o stare de sănătate gravă:

„Tratamentul nu este încă standardizat. Procedura de omologare este greoaie și îndelungată, dar fără ea, nu ai voie să folosești terapia decât la persoane aflate în stare foarte gravă. Din cauza aceasta se administrează doar lor, dar eu cred că ea ar avea efect și la persoane care nu sunt grave. De exemplu, când vedem că starea lor se înrăutățește, s-ar putea administra și mai devreme. Acest lucru urmează probabil să se aprobe dacă se văd rezultate bune în etapa de acum.”

Peste 30 de țări din lume folosesc deja plasma ca tratament experimental pentru bolnavii cu COVID-19.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021