MARY LEAKEY, arheologul care a descoperit primata Proconsul, omagiată astăzi de Google printr-un Doodle. VIDEO

Publicat: 06 02. 2013, 21:16
Actualizat: 29 07. 2014, 19:03

MARY LEAKEY, celebrul arheolog și antropolog britanic care a descoperit prima fosilă a primatei Proconsul, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 100 de ani de la nașterea sa.

Dă LIKE paginii de Facebook Gândul pentru a afla primul cele mai noi știri din România și din străinătate

MARY LEAKEY s-a născut pe 6 februarie 1913 în Londra și și-a petrecut copilăria în SUA, Franța, Italia și Egipt, unde tatăl ei lucra ca pictor. La 12 ani, a asistat la excavarea unei peșteri din Les Eyzies (Franța), moment în care i-a fost stârnit interesul pentru arheologie.

MARY LEAKEY nu părea interesată de altceva în afară de arheologie și pictură și a fost de două ori exmatriculată, prima dată după ce a refuzat să recite o poezie, iar a doua oară după ce a provocat o explozie în laboratorul de chimie.

MARY LEAKEY s-a mutat înapoi la Londra, unde a participat la mai multe prelegeri pe teme arheologice și a luat parte la mai multe excavări.

MARY LEAKEY s-a căsătorit cu arheologul Louis LEAKEY, alături de care a trăit o viață în deplină libertate, plină de pasiune și aventuri. Louis și MARY LEAKEY au avut trei băieți, pe care i-au dus de mici în situri arheologice.

De-a lungul carierei sale, MARY LEAKEY a luat parte la descoperirea celui mai mare dinte de elefant (Swanscombe, 1934), a descoperit multe unelte primitive vechi de sute de mii sau milioane de ani (Tanzania, 1935-1959), dar și 15 noi specii de animale și un nou gen.

Cea mai mare descoperire a lui MARY LEAKEY a fost craniul de Proconsul africanus, o primată preistorică din Miocen (18-15.000.000 ani î.e.n), considerată strămoșul comun al maimuțelor, punctul din care a început evoluția speciei umane.

MARY LEAKEY a murit în Nairobi (Kenya), pe 9 decembrie 1996, la 83 de ani.

100 de ani de la nașterea lui MARY LEAKEY, unul dintre cei mai importanți arheologi din lume