MĂȘTILE de protecție devin obligatorii şi în Prahova. Ce puteți folosi în caz că nu le aveți

Publicat: 07 04. 2020, 18:13
PANDEMIA de CORONAVIRUS | Putem să ne dăm seama dacă am avut boala? Explicațiile specialiștilor / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie de vineri şi în judeţul Prahova, care devine al nouălea în care se instituie această obligativitate. Decizia a fost luată, marţi, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova.

CJSU Prahova a aprobat, marţi, obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice din judeţ. Măsura se va aplica de vineri.

Potrivit Prefecturii Prahova, această hotărâre a fost luată „ca măsură specifică pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în special de către persoanele asimptomatice (care nu prezintă simptome, nu cunosc că sunt infectate, dar care pot transmite virusul altor persoane cu care intră în contact)”.

Pe fondul crizei de măşti, nu este obligatorie purtarea exclusivă a măştilor medicale, acestea putând fi înlocuite cu măşti din material textil.

„Se pot folosi eşarfe, măşti din material textil dens sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura”, arată sursa citată.

Purtarea lor este obligatorie pentru persoanele care se deplasează pe raza judeţului Prahova, în special cu mijloace de transport în comun, pentru cei care se află în spaţii publice (instituţii publice, spaţii comerciale, pieţe agroalimentare, gări, autogări etc.), în cazul deplasărilor scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, pentru nevoile animalelor de companie/domestice, indiferent de loc – străzi, parcuri.

Obligaţia ca prahovenii să poarte măşti dacă ies din case se aplică de vineri astfel încât populaţia să aibă timpul necesar pentru a se informa şi pentru a-şi procura sau confecţiona aceste măşti de protecţie.

În România, s-a instituit obligativitatea purtării măştilor de protecţie în opt judeţe, Prahova fiind al nouălea.