Medicii i-au montat un plămân artificial unei femei diagnosticate cu AH1N1

Publicat: 04 03. 2013, 14:11
Actualizat: 26 09. 2014, 20:39

Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara i-au montat un plămân artificial unei femei în vârstă de 30 de ani care a fost diagnosticată cu gripă AH1N1 și care a fost supusă, la Cluj-Napoca, unei operații de cezariană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Timișoara, Liana Dacilescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la finalul săptămânii trecute a fost transferată de la Cluj-Napoca la Timișoara o tânără de 30 de ani, diagnosticată cu AH1N1 și care era însărcinată.

Medicii din Cluj-Napoca i-au făcut femeii o operație de cezariană, iar copilul acesteia a supraviețuit.

Dacilescu a afirmat că, din păcate, unul dintre plămânii femeii a cedat, astfel că a fost nevoie de montarea unui plămân artificial, operație care se face în România doar la Spitalul Județean din Timișoara.

„Riscul epidemiologic nu mai este prezent. A fost adusă la Timișoara pentru că avea nevoie de plămânul artificial. Din păcate, e incert dacă plămânul afectat se va vindeca”, a declarat Liana Dacilescu.

Plămânul artificial i-a fost montat femeii la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara.

„În acest moment, femeia nu mai este contagioasă, a făcut gripă la Cluj-Napoca și i-a afectat un plămân. A fost transferată la Timișoara din disperare de cauză. Aici i-am montat un plămân artificial”, a declarat șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă, medicul Dorel Săndesc.

Aceasta este cea de-a doua intervenție de montare a unui plămân artificial la Timișoara, la o femeie diagnosticată cu gripă AH1N1. Femeia era însărcinată în 27 de săptămâni și se afla într-o stare critică. Ea a fost supusă unei operații de cezariană, însă copilul a murit în urma unui stop cardio-respirator.